Merkez Bankası PPK Toplantı Özeti Açıklaması (1)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Mevcut göstergeler önümüzdeki dönemde yurt içi talebin ilk yarıya kıyasla daha ılımlı seyredebileceğine dış talebin ise toparlanma eğilimi sergileyeceğine işaret etmektedir" denildi.

Kurulun, 21 Ekim 2015 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde, ekim ayına ilişkin öncü göstergelerin, temel mal grubu üzerinde döviz kuru baskılarının hissedilmeye devam ettiğine işaret ettiği aktarıldı.

Eylül ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,89 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 0,81 puan yükselerek yüzde 7,95 olduğu belirtilen özette, gıda grubu yıllık enflasyonunun geçen ayın ardından bu dönemde de yükselişini sürdürürken TL'deki değer kaybının etkileriyle enerji ve temel mal gruplarında yıllık enflasyonun yukarı yönlü bir seyir izlediği kaydedildi.

Özette, hizmet yıllık enflasyonunun ise sınırlı oranda gerilemekle birlikte yüksek seviyesini koruduğu aktarılarak, bu dönemde çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları ve mevsimsellikten arındırılmış ana eğiliminin temel mal grubu kaynaklı olarak yükseldiği ifade edildi.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun eylül ayında yaklaşık 1 puan artışla yüzde 10,73 olduğu anımsatılan özette, şu bilgilere yer verildi:

"Bu gelişmede başta meyve olmak üzere taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisiyle yıllık enflasyonu yüzde 13,23'e yükselen işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olmuştur. Buna karşılık, işlenmiş gıda grubunda aylık fiyat artışı yüzde 0,63 ile son iki aya kıyasla daha düşük bir oranda gerçekleşmiş, yıllık enflasyon yavaşlama eğilimini sürdürmüştür. Ekim ayına ilişkin öncü göstergeler, işlenmemiş gıda kaynaklı olarak gıda yıllık enflasyonunun gerileyebileceğine işaret etmektedir. Enerji fiyatları eylül ayında yüzde 0,53 oranında artmış, bu grupta yıllık enflasyon TL'deki değer kaybı ile yaklaşık 0,7 puan artışla yüzde 1,95 oranına yükselmiştir."

Özette, petrol fiyatlarının gecikmeli etkileriyle ulaştırma hizmetlerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürerken, gıda fiyatlarındaki seyrin lokanta ve oteller grubu yıllık enflasyonu üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiği belirtilerek, "Bu gelişmelerin doğrultusunda, eylül ayında hizmet enflasyonu ana eğilimi yataya yakın seyrederek yüksek seviyesini korumuştur" denildi.

Döviz kuru etkilerinin daha gecikmeli olarak gözlendiği giyim ve dayanıklı dışı temel mallarda da aylık bazda yüksek oranlı bir fiyat artışının izlendiği bildirilen özette, "Bu çerçevede, mevsimsellikten arındırılmış göstergeler temel mal enflasyonunun ana eğiliminde belirgin bir bozulmaya işaret etmiştir. Ekim ayına ilişkin öncü göstergeler, temel mal grubu üzerinde döviz kuru baskılarının hissedilmeye devam ettiğine işaret etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Özette, Para Politikası Kurulu'nun, enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiği ancak döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği değerlendirmesinde bulunduğu vurgulanırken, şunlar belirtildi:

"Sanayi üretimi ağustos ayında temmuz ayına kıyasla yüzde 2,9 oranında artmıştır. Böylece temmuz-ağustos döneminde sanayi üretimi geçtiğimiz çeyrek ortalamasının yüzde 0,7 oranında üzerinde gerçekleşmiştir. Ancak güncel veriler eylül ayında sanayi üretiminde zayıf bir görünüme işaret etmektedir. Eylül ayında Kurban Bayramı tatili sebebiyle 3 günlük iş günü farkının ham verinin yıllık yüzde değişimine kuvvetli düşüş olarak yansıması beklenmektedir. İktisadi Yönelim Anketi (İYA), Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve ihracat göstergeleri de sanayi üretiminin eylül ayında daha zayıf bir seyir izleyebileceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte, çeyreklik olarak değerlendirildiğinde sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte ılımlı bir artış sergileyeceği öngörülmektedir."

- "Önümüzdeki dönemde istihdamda ılımlı artış görünümünün devam etmesi beklenmektedir"

Özette, yılın ilk yarısında dış talebin zayıf seyrettiği, iç talebin ise büyümeye önemli ölçüde katkı verdiği belirtilerek, harcama tarafına ilişkin verilerin, üçüncü çeyrekte yılın ilk yarısına kıyasla daha ılımlı bir talep görünümüne işaret ettiği vurgulandı.

Üçüncü çeyrekte dış ticaret miktar endekslerinden altın hariç ihracatın artarken, ithalatın yavaşlayan iç talebe paralel azalmasının beklendiği aktarılan özette, "Önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonunun kademeli olarak net ihracat lehine değişeceği öngörülmektedir. Kompozisyondaki bu değişim ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ile tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Eylül ve ekim aylarına dair veriler, cari dengede ağustos ayında belirginleşen iyileşme eğiliminin yakın dönemde de devam ettiğine işaret etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Özette, 2015 yılı temmuz döneminde tarım dışı istihdam artışının etkisiyle işsizlik oranlarının gerilediğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu dönemde hizmetler sektörünün istihdam artışına istikrarlı katkısı devam ederken, yılın ilk çeyreğinden itibaren gerileyen inşaat istihdamı artış göstermiştir. Böylece ocak-temmuz dönemi için istihdamdaki yıllık ortalama artış yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Sanayi üretimi ve anket göstergeleri, yılın ilk yarısında makul oranlarda artan sanayi sektörü istihdamının üçüncü çeyrekte tarım dışı istihdam artışına katkı vermeyebileceğine işaret etmektedir. Bu gelişme diğer öncü göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde önümüzdeki dönemde istihdamda ılımlı artış görünümünün devam etmesi beklenmektedir."

Mevcut göstergelerin gelecek dönemde yurt içi talebin ilk yarıya kıyasla daha ılımlı seyredebileceğine dış talebin ise toparlanma eğilimi sergileyeceğine işaret ettiği belirtilen özette, "Küresel piyasalardaki belirsizlikler ile güven endekslerindeki zayıf seyir büyüme ve istihdam görünümü üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmakla beraber büyüme kompozisyonundaki dengelenme cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi desteklemektedir. Bu görünüm altında, toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde destek vereceği değerlendirilmektedir" denildi.

(Sürecek)

Kaynak: AA