Kanlı saldırının izini 300 uzman sürüyor

Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısını aydınlatmak için güvenlik güçleri seferber oldu.

Kanlı saldırının izini 300 uzman sürüyor
Kriminal destekli çalışan istihbarat ve terör ekipleri samanlıkta iğne arar gibi canlı bombacıların izini sürüyor. Olay yerinde "A" ve "B" olarak ayrılan bölümlerden içinde ceset parçaları, bilye, fünye, metal ve delil niteliğindeki 500'e yakın bulgu testlere sokuldu. Diyarbakır ve Suruç'taki saldırıyı yapan DAEŞ'e bağlı "Adıyaman" grubu mercek altına alınırken, saldırıyı yapan bombacıların "Mobil Tim" olduğu belirtildi.

MOBESELER TARANIYOR:
Başkentte 97 kişinin öldüğü, 65'i yoğun bakımda 160 kişinin yaralandığı bombalı saldırının sis perdesi adım adım aralanıyor. İçişleri Bakanlığı'nca olayı tüm yönleriyle araştırmak üzere 2 Mülkiye Başmüfettişi ile 2 polis başmüfettişi ve 300 kişilik ekibi görevlendirildi. İstihbarat ve Terör olaydan hemen sonra emniyet arşiv kayıtlarını çıkardı. Ve olası canlı bomba şüphelisi listesini taradı. Tren Garı giriş çıkışları ile içini gören ve güzergâhlarda yer alan MOBESE'lerden bu listedeki şüphelilerin görüntüsünü taramaya başladı. Son bir haftanın tüm görüntüsü saniye saniye izlemeye alındı. Çifte saldırının gerçekleştiği kavşakta yer alan iki MOBESE kamerasının ışıklara fokuslandığı için patlama noktasına göremediği belirtildi. Ortada yer alan 360 derece açılı kameranın da ağaçlara takıldığı için somut bir görüntüye ulaşılamadı.

DAEŞ'İN YÖNTEMİ:
Bombacıların trenle, otomobille ya da yaya gelme ihtimalleri değerlendirilerek kameraya takılan herkese tek tek bakıldığı belirtildi. Bombacıların Suruç ve Diyarbakır'da olduğu gibi elektronik istihbarat ağına takılmamak için cep telefonu, bilgisayar, internet ve kredi kartı kullanmadıkları değerlendirildi. Ancak günlük hat alıp iletişim kurmak için Ulus ve Sıhhiye bölgesinde bulunan telefonculara gidip gitmedikleri de araştırılıyor. Bombacıların Türkiye'ye yasa dışı yollardan sahte kimliklerle sızdığı değerlendirilirken, güvenlik güçlerine takılmamak için de "Mobil Tim" olarak kendilerini izole ettikleri belirtildi. Sahte kimlik ve sürekli adres değiştirerek, istihbarat birimlerinin takibinden kurtulma ihtimalleri de güç kazandı. 5 Haziran'da Diyarbakır, 20 Temmuz'da Suruç'ta saldırı yapan "Adıyaman Grubu" olarak değerlendirilenlerle aynı ekipten oldukları üzerinde durulurken, bombalama yöntem ve tarzlarının da DAEŞ terör örgütünü işaret ettiği ifade ediliyor.

500 DELİL:
Olay yeri de ikiye ayrılarak inceleme yapıldı. Birinci patlamanın yaşandığı nokta "A", ikinci patlamanın gerçekleştiği nokta ise "B" olarak işaretlendi. "A" alanından 37, "B" alanından ise 28 olmak üzere toplam 65 ceset olduğu tespit edildi. Çalışmalar sonucu hayatını kaybeden toplam 97 kişiden 92'sinin kimlik tespitleri yapıldı. Canlı bombaların, kimliği tespit edilemeyen bu 5 kişi arasında olabileceği değerlendiriliyor.

GAR ÇATISINDA UZUV:
Deliller arasında Tren Garı'nın çatısında bulunan bir uzuv parçası önem kazandı. 30'a yakın savcının görev aldığı çalışmalarda bulunan uzvun hem çok uzağa fırlaması hem de kısmen yanık olması, parçanın canlı bombaya ait olma ihtimalini ön plana çıkardı. Demir bilyelerle güçlendirilmiş bombaların basınç etkisiyle ceset parçaları 3 kilometrelik alana yayıldı. Numaralandırılarak toplanan ceset parçaları, bilye, metal ve bombalamada kullandığı değerlendirilen el bombası fünyesinin de yer aldığı yaklaşık 500 parça delil tek tek testlere tabi tutularak incelemeye alındı.

5 İLDE DAEŞ OPERASYONU
Ankara'daki saldırının ardından dün Emniyet birimleri 5 ilde DAEŞ'e yönelik operasyonlar gerçekleştirdi. Antalya'da 8, İzmir'de 7, Şanlıurfa'da 14, Konya'da 15, Adana'da 1 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, Irak ve Suriye'deki DAEŞ militanlarıyla sürekli irtibat halinde oldukları belirlenirken çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

TREN SEFERLERİ MERCEK ALTINDA
Bombacıların olay yerine trenle gelme ihtimali değerlendirilirken, patlamanın yaşandığı saat 10.04'e yakın sefer saatleri de mercek altına alındı. Patlamadan 6 dakika önce Eskişehir-Ankara seferini yapan trendeki yolcuların kimlikleri olası şüpheli listesiyle karşılaştırıldı. Eskişehir'den 08.35'te kalkan trenin 09.58'te Ankara Garı'na vardığı tespit edildi. Bombacıların konaklamak için kullanabileceği otel kayıtlarına da bakıldığı belirtildi.

ETKİNLİK VE ZİYARETLER İPTAL
Ankara Valiliği'nce, Ankara'nın başkent oluşunun 92'nci yılı kapsamında, yarın gerçekleştirilecek kutlama ve etkinliklerden Anıtkabir ziyareti dışındakilerin tamamının iptal edildiği bildirildi. AB Komisyonu üyelerinin sığınmacılar konusunu ele alacakları ve dün başlaması planlanan 3 günlük Türkiye ziyaretinin de ertelendiği açıklandı.