Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı İşık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yeni kriptolu telefonlar, kripto çözümlemeleriyle ilgili dünyada en gelişmiş, çözümün 3 katı kadar bir güvenliğe sahip. Kriptolu telefonun dışarıdan dinlenmesi hiç bir şekilde mümkün değil" dedi.

Işık, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin "kriptolu telefonlara" ilişkin sorularını yanıtladı.
Yeni kriptolu telefonların, kripto çözümlemeleriyle ilgili dünyada olan, en gelişmiş, çözümün 3 katı kadar bir güvenliğe sahip olduğunu belirten Işık, "Kriptolu telefonun dışarıdan dinlenmesi hiç bir şekilde mümkün değil" dedi.

Işık, daha önceki telefonların eğer bir örgüt yapısı olmasaydı dinlenmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "17-25 Aralık'a kadar kullanılan telefonlarda da eğer bunlar TÜBİTAK'ta, TİB'te ve emniyette örgütlenmemiş olsalardı ve birbirleriyle iletişim halinde olmamış olsalardı, dinlenmesi mümkün değildi. Şimdi buna yönelik orada bazı korsan satırlar tespit ettik yazılımda. Mesela şifreyi tutan, saklayan yazılım koymuşlar öncekinde. Şimdi onların hepsini temizledik, kriptonun güvenliğini 3 katına çıkardık. Yazılımı komple, satır satır elden geçirdik, daha doğrusu yazılımı komple yeniledik" diye konuştu.

Fikri Işık, telefonu geçen cuma günü Başbakan Ahmet Davutoğlu'na İstanbul'da arzettiklerini, telefonu da gösterdiklerini söyledi.


- "Yeni telefonlar sadece kriptolu olacak"

Eski telefonda hem kriptolu hem de kriptosuz konuşma alternatifi olduğunu belirten Işık, "Onu iptal ettik, sadece kriptolu olacak. Onayını aldık, bu hafta MGK Genel Sekreteri ile görüşeceğiz. Kaç tane telefon talebi varsa ona göre üretip... Verilen listeye göre montajlarını ve testlerini yapıp vereceğiz" dedi.

Bakan Işık, "Bu telefonların vatandaşa satılması sözkonusu mu?" sorusuna, "Vatandaşa yönelik farklı bir şey var. Şu anda TÜBİTAK'ın vatandaşa yönelik akıllı kriptolu telefon çağrısı var. O çağrı devam ediyor. O çağrı sonuçlandığında, vatandaşın da kullanabileceği bir kriptolu telefon olacak" yanıtını verdi. Işık, "TÜBİTAK, akıllı kriptolu telefon üretilmesi ile ilgili çağrı yaptı, destek programı açıkladı.

Destek programından yararlanmak isteyen firmalar müracaat ediyor. 'Bana şu kadarlık bir destek verirseniz, akıllı kriptolu telefonu üretirim' diyor. Bizim bu kriptolu telefonları teslim edince bir sonraki hedefimiz, bizim kullandığımız akıllı cep telefonlarının kriptolu hale gelmesi" diye konuştu.

Fikri Işık, dinlemelerden sonra bu telefonlara sivil alandan da epey talep olduğuna işaret etti.
"Kriptolu telefonun halka ne zaman verileceği" ile ilgili soru üzerine, "2016 yılının haziran ayında projenin bitmesi gerekiyor. Ondan sonra ne kadar sürede ticarileşir onu bilmiyorum" dedi.


- "Gerçekleri eğip bükenlerle yollarımızı ayırdık"

Bir gazetecinin, "devlet zirvesi artık gönül rahatlığı ile konuşabilecek" sözlerine Işık, "Bu telefonları teslim ettikten sonra rahatlıkla konuşabilir. Bu yapı, eğer böyle bir örgütlenme olmasaydı, mevcut telefonları da dinleyemezlerdi" karşılığını verdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, şöyle konuştu:
"Bu yapı ile bağlantısı olup, bu kriptolu telefonlar, bilirkişilik yapıp da ağabeylerinden aldığı talimata göre gerçekleri eğip bükenlerle yollarımızı ayırdık. Bu yapı ile bağlantılı olup da ülkenin, devletin, kurumların aleyhine çalıştıklarını tespit ettiklerimizle yollarımızı ayırdık. Balyoz davasında bilirkişilik yapıp da gerçeğe aykırı rapor verenlerle yollarımızı ayırdık."
Kriptonun kırılması diye bir durum olduğunu ifade eden Işık, "Şu anda bizim bildiğimiz, 128 karaktere kadar kırılabiliyor, biz onu 3 kat daha güvenli hale getirdik" dedi.

Kaynak: AA