Siirt Valisi Tutulmaz'in Açıklaması

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, "Ortadoğu'da bugünkü sıkıntıların temeli, enerji kaynaklarına kimlerin hakim olması, mücadelesinin bir sonucudur" dedi.

Tutulmaz, Noreveçli Statkraft firması ortak girişimi olan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatında incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Norveç'in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, onuruna bir otelde verilen yemekte yaptığı konuşmada, Siirt'in 3 dilli kardeş şehir olarak adlandırıldığını hatırlattı.
Tarihi ve kültür değerlerinin yoğun olarak yaşandığı kentin enerji kaynakları açısından potansiyeli yoğun bir kent olduğuna işaret eden Tutulmaz, şöyle konuştu:
"Son yüz yıldan beri enerji dünyanın en önemli hususlarından biri olmuş, savaşların sıkıntıların ve kavgaların temel kaynakları olmuş. Ve bugüne kadar o olumsuzlukları günümüze ulaştırmış bir konudur. Enerji her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de büyük önem arz etmektedir. Daha önce Ortadoğu da petrol enerjinin tek kaynağı olarak nitelendiriliyordu. Ortadağu'daki bugünkü sıkıntıların temeli enerji kaynaklarına kimlerin hakim olması, mücadelesinin bir sonucudur. Maalesef yüz yıl önce başlayan sıkıntılar her geçen gün iyileşme yerine daha da kötüleşerek devam etmektedir. Enerji ve Petrol problemi güneydoğuda ne zaman çözülürse bugünkü sıkıntıların büyük bir kısmı da o zaman çözülür."
Norveç'in Ankara Büyükelçisi Kanavin de Türkiye Norveç arasındaki ikili ilişkilere değindi.
Türkiye ve Norveç'in Avrupa ülkesi olmasına rağmen ikisinin de üye olmadığının altını çizen Kanavin, şunları ifade etti:
"Norveç Türkiye'de diğer enerji kaynaklarında büyük bir üreticisi Hidroelektriğin yanı sıra gaz ve petrol çıkarmaktadır. Bu belki Türkiye için de fazla ve daha ucuz enerji demek, Norveç içinde daha az gelir demek. Adalet ve barış bizler için çok önemli, ona ulaşamayanlar için değil günün birinde bizimde ulaşamayacağımız olasılığın içinde, Norveç'ten uzaklaştıkça bu adalet misyonumuzu daha iyi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Türkiye'de yaptığımız arabuluculuğun dışında Afganistan, Sudan, Somali ve Filipinler'de birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Dolayısıyla adalet, insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda gerek Türkiye'nin içinde gerekse dışında çalışmaktayız."
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini belirten Kanavin, 5 milyon nüfuslu Norveç'ten yılda 400 bin kişinin Türkiye'yi ziyaret etmesinin de bunun en güzel örneği olduğunu ifade etti.

Kanavin, Çetin Barajı ve HES konusunda da şunları söyledi:
"Hidroelektrikte 125 yılık bir tecrübenin ürünü olarak geliyor. Özelikle çevre bilinci ve proje yüzünden gereksiz yere yerinden edilme konusuna karşı çok hassas bir ülkeden geliyorum. Bugün bulunduğumuz üst düzey yüksek teknolojili noktaya gelene kadar Norveç'te de çok duygusal ve çok illeri tartışmalar yapıldı. Yapılan görüşmeler konuşmalar ardından anlaşmalar üzerine kuruldu. Bugün 11 milletten çalışanı olan bir ve 18 köyün etkilendiği bir projede bu diyaloğu gördüm. Yapılan toplantılarda aklıma Norveç'teki tecrübeler geldi."
Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ise hidroelektrik santrallerinin yapımını karşı olmadığını belirterek, hidroelektrik santrallerin olumlu katkıları kadar olumsuz katkıları da olduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA