Kırgızistan, Avrasya Gümrük Birliği'ne Giriyor

Kırgızistan, Avrasya Gümrük Birliğine girmek için gerekli belgeleri hazırladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev ile görüşmesinden sonra Kırgızistan'ın Gümrük Birliğine giriş için gerekli hazırlık sürecini tamamladığını söyledi.

Kırgız meslektaşı Abdıldayev'in, Gümrük Birliği'ne giriş için gerekli belgelerin tamamlandığını ve onaylandığını kendisine bildirdiğini ifade eden Lavrov, "Artık birkaç işlem kaldı, birlik üyesi diğer ülkelerin rızasını almak ve ülkelerimiz arasında anlaşma imzalamak. Bu işlemler sonunda Kırgızistan Gümrük Birliği'nin tam üyesi olacak" diye konuştu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev daha önce, Kırgızistan'nın Avrasya Gümrük Birliği'ne 1 Ocak 2015 itibarıyla tam üye olmasını diledikleri bildirmiş, Moskova yönetimi de entegrasyonu sağlamak amacıyla Bişkek'e 1,2 milyar dolar vereceğini taahhüt etmişti.
Kırgızistan Rusya'dan Kambarata-1 ve Verxnenarınsk hidroelektrik santralleri gibi altyapıya yönelik inşaat projelerinin hızlandırılmasını istiyor.
Avrasya Gümrük Birliği, Rusya, Belarus ve Kazakistan tarafından kuruldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hayali olduğu ileri sürülen birlikle, AB ve ABD'nin ekonomik gücünü dengelemenin hedeflendiği vurgulanıyor.
Eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında ticareti kolaylaştırmak ve avantajlı hale getirmek amacıyla kurulan Avrasya Birliğine Kırgızistan'dan sonra Ermenistan'ın da üye olacağı belirtiliyor.
Avrasya Gümrük Birliği ile 2025'e kadar petrol ve petrol ürünleri üretiminde mevzuat sınırlamaları olmaksızın ortak pazara girilmesi planlanıyor. Elektrikte ortak pazara geçilmesi ve üye ülkelerin ulusal elektrik pazarların entegrasyonu konusunda ise 2019'da harekete geçilmesi bekleniyor.
Kaynak: AA