Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Yatırımında Son 60 Güne Girildi

Tüpraş'ın, 690 günden geri sayımına başladığı Fuel Oil Dönüşüm yatırımının tamamlanmasında son 60 güne girildi.

Tüpraş'tan yapılan açıklamaya göre Şirket, 2,7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm yatırımının tamamlanmasına 60 gün kala rafinerilerin sembolü ve faal olduğunu gösteren meşaleyi düzenlenen törenle ateşledi.
Fuel Oil Dönüşüm Projesi Türkiye'de hali hazırda tek kalemde gerçekleştirilen en büyük sanayi tesisi yatırımı olma özelliğini taşıyor. Tüpraş'ın uluslararası rekabet gücünü artıracak ve ağustos sonu itibariyle yüzde 98'i tamamlanan bu stratejik yatırımın 3 yıllık inşaat-montaj sürecinde, yaklaşık 10 bin kişi sahada istihdam edildi.
Yatırımın devreye alınmasıyla 500 nitelikli insan kaynağının sürekli istihdam edileceği komplekste, yatırım kararı 11 Mart 2008 tarihinde alınmış, 17 Aralık 2009'da İspanyol UTE TR RUP-Treunidas RUP konsorsiyumuyla yapım anlaşması ve 13 Ekim 2011'de de 10 uluslararası finans kuruluşuyla kredi anlaşması imzalanmıştı.
Fuel Oil Dönüşüm Kompleksi beş temel ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleyle diğer ünitelerden oluşuyor. Projenin bütünlüğü ve rafineriler arası ürün lojistiği için siyah ürün taşıyacak olan her biri 19 Bin DWT'lik T Esra ve T Aylin adlı deniz tankerleri taşıma filosuna katılırken, 491 vagona ulaşacak filosuyla demiryolu taşıma kapasitesi yılda 1,7 milyon tona yükselecek.
Projenin inşaat aşamasında Türkiye'de bazı ilklere de imza atıldı, 35 metre yüksekliği, 8 metre çapı ve 918 ton ağırlığıyla Japonya'daki üretiminin ardından deniz yoluyla rafineriye, 320 tekerlekli tırla da karadan yerine taşınan reaktörün montajı başarıyla tamamlandı. Reaktör, Türkiye'de nakliyesi ve montajı tek parça yapılan en büyük ve ağır ekipman olarak tarihe geçti. Bunun yanında ateşlenen rafineri meşalesi de 185 metre boyuyla dünya sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor.

- "Projeyle Türkiye'nin ithal ettiği dizel ihtiyacının önemli kısmı yerli üretimle karşılanabilecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, 8 yıl önce Tüpraş'ın Koç Topluluğu'na devri sırasında Akdeniz'in en iyi oyuncularından birisi olacağına ilişkin inancını paylaştığını anımsattı. Memioğlu, "Şimdi birlikte bunu geçekleştiriyoruz. Ülkemizin en büyük stratejik yatırımına emek veren, projede görev yapan herkese şükranlarımı sunuyor, şirketimize, topluluğumuza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesini yaptı.
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da 36 aylık sürecin kalan 60'ıncı gününde meşaleyi yakmanın önemli bir başarı ve gurur olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yatırımı gerçekleştirmemizde bizlere inanan, destek veren başta Koç Ailesi ve Topluluğu'na, Enerji Grubu Başkanımıza ve Yönetim Kurulumuza şükranlarımı sunuyorum. Fizibiliteden başlayarak projenin tüm evrelerini başarıyla gerçekleştiren görev gücümüz, tüm Tüpraşlılara, ana ve alt yüklenici çözüm ortaklarımıza teşekkür ediyor, ilk ürünümüzü tanka göndereceğimiz güne doğru çalışmaya devam ediyoruz. Yıl sonunda tamamlanması için yoğun çalışmaların sürdüğü projemizle Tüpraş Rafinerileri tam kapasite çalışabilecek ve Türkiye'nin ithal ettiği dizel ihtiyacının önemli kısmı yerli üretimle karşılanabilecek. Tüpraş'ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4,2 milyon ton siyah ürün işlenerek 2,9 milyon tonu motorin olmak üzere 3,5 milyon ton değerli beyaz ürün, 700 bin ton petrol koku üretilecek."
Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise Fuel Oil Dönüşüm yatırımının, özelleştirilen bir kuruluşun ülkede gerçekleştirdiği en büyük yatırım olarak Türkiye tarihine geçeceğini belirterek, projenin başlangıcından bu güne kadar Tüpraş'a ve Koç Grubu'nun büyüklüğüne yakışır bir şekilde, planlandığı gibi yürüdüğünü söyledi.

Projede günde 10 bin işçinin sahada çalıştığı düşünüldüğünde, iş kazaları yönünden de bu zor sürecin başarıyla tamamlandığına işaret eden Öztaşkın, "İnşaattan montaja çalışmalarda hizmeti geçen ve şu an sahada çalışan işçi arkadaşlarımıza, yüklenici şirketlere, Koç Holding ve Tüpraş yönetimine, yatırımı planlayan ve gerçekleştirenlere şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA