Akfen Holding 2014 Yılının İlk Yarısında 48 Milyon Lira Net Kar Açıkladı

Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşŸaat, deniz limanı işŸletmeciliğŸi, deniz ulaşŸımı, su dağŸıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding'in 2014 yılı ilk yarı finansal sonuçları açıklandı.

Holdingden yapılan açıklamaya göre, Akfen Holding'in 2014 yılının ilk yarısında net karı 48 milyon lira olarak gerçekleşŸirken, cirosu 58 milyon lira, Faiz Amortisman ve Vergi ǖncesi Kar'ı (FAVǖK) 7,2 milyon lira, FAVǖK marjı ise yüzde 12,5 oldu.
BağŸlı ortaklıklar ve özkaynak yöntemiyle konsolide edilen işŸtiraklerin tümü dikkate alınarak bakıldığŸında ve finansalları karşŸılaşŸtırılabilir bir hale getirmek amacıyla Karasular HES'te gerçekleşŸen hisse satışŸlarına göre düzeltildiğŸinde ise Holding'in cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışŸ ile 598 milyon liraya ulaşŸtı. FAVǖK yüzde 21 artışŸla 192 milyon lira, FAVǖK marjı yüzde 32, aktif büyüklüğŸü ise yüzde 5 artarak 5,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşŸti. Yapılan toplam yatırım miktarı da 144 milyon lira seviyesine ulaşŸtı.
Açıklamada görüşŸlerine yer verilen Akfen Holding ǜst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, 2013 senesi itibariyle uygulanmaya başŸlanan "UFRS 11" standartlarına göre hazırlanan finansal tablolarda daha önceden oransal olarak konsolide edilen TAV Havalimanları, TAV Yatırım, MIP, İDO ve Akfen Su'yun özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başŸlandığŸını, bu sebeple bu şŸirketlerin gelir tablosuna katkılarının sadece net kar kaleminde gözüktüğŸünü, ciro ve FAVǖK rakamlarına yansımadığŸını belirtti.

Güçsav, şŸunları kaydetti:
"2014 yılının ilk yarısı Akfen Holding olarak yatırımlara ara vermediğŸimiz, yeni işŸ kolları yarattığŸımız ve aynı zamanda da sermaye piyasası araçlarını çok verimli kullandığŸımız bir dönem oldu. Ocak ve Mart sonunda 140 milyon lira ve 200 milyon lira tutarında 3 yıl vadeli iki tahvil arzı gerçekleşŸtirirken yine 7 Mart 2014 tarihinde 200 milyon lira tutarında tahvil anapara ödemesini yaptık. Böylece bankalar dışŸı borçlanma piyasalarını önemli ölçüde kullanarak finansman kaynaklarımızı çeşŸitlendirmeye devam ettik. Aynı zamanda bu yıl yaptığŸımız ihraçlarla finansal borcumuzun vadesini de uzattık. Ayrıca, bugün için yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğŸu inancıyla devam ettiğŸimiz Hisse Geri Alım Programı'nı yaptığŸımız alımların sermayenin yüzde 10'una ulaşŸması sonrasında Nisan 2014'te tamamladık."

- "Yeni işŸ kolları ve projelerle büyümeye devam ediyoruz"

Akfen Holding'in tüm işŸ kollarının ilk altı aylık önemli gelişŸmelerine değŸinen Güçsav, "Akfen İnşŸaat'ın 1.135 konuttan oluşŸan İncek Loft'un 25 Nisan'da yapılan lansmanından rapor tarihine kadar 606 adet konut satışŸı gerçekleşŸti. Bu satışŸ rakamı ile Ankara İncek'te bir rekora imza atmışŸ olduk. Son dönemde bir yeni projeye daha adım atan Akfen İnşŸaat, mayıs ayında Renkyol'un Hacettepe Teknokent'te bulunan yüzde 45 oranındaki hissesini satın alarak Hacettepe ǜniversitesi içerisinde hizmet verecek, yaklaşŸık 5.000 kişŸi kapasiteli öğŸrenci yurdu, ticari alanları ve sosyal tesislerinin yer aldığŸı bir kompleks yatırımına başŸlayacak" bilgilerini paylaşŸtı.
Güçsav, HES Grubunda ise "Sekiyaka II HES"in Ocak 2014'te faaliyete başŸlamasıyla toplam 144,5 MW kurulu güce ve yıllık 600,6 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 9 hidroelektrik santralinde enerji üretimi yapıldığŸını, 82,2 MW kurulu güce ve 315,5 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 4 projede de inşŸaatın devam ettiğŸini vurguladı.
Bu yıl içinde DoğŸançay HES ve Doruk HES'in de devreye girmesinin planlandığŸını ifade eden Güçsav, diğŸer 2 santralde ise inşŸaat ön hazırlık çalışŸmalarının sürdüğŸüne işŸaret etti.

- Rüzgar enerjisi projeleri

Güçsav, yeni bir işŸ kolu olarak başŸlattıkları rüzgar enerjisi projeleri için bir RES Grubu oluşŸturulduğŸuna dikkati çekti. Rüzgar ölçüm direklerinin dikilmesi ve rüzgar ölçümlerinin yapılması amacıyla özel amaçlı 7 şŸirket kurulduğŸunu ve ölçümlerine başŸlanıldığŸını belirten Güçsav, bunun dışŸında ölçüm direkleri kurulan ve ölçümlerine başŸlanan 4 şŸirket satın alındığŸını aktardı.
Akfen GYO'nun Türkiye, Rusya ve KKTC'de 16'sı faal 4 de yatırımı devam eden toplam 3 bin 641 oda kapasiteli otel portföyüyle faaliyetlerine devam ettiğŸini hatırlatan Güçsav, inşŸaatı tamamlanan ve yapı kullanma izni alınan İbis Otel EsenboğŸa'nın, eylül ayı itibariyle faaliyete geçeceğŸini dile getirdi. Güçsav, şŸöyle devam etti:
"TAV Havalimanları, Milas-Bodrum Havalimanı'nın İç Hatlar Terminali'nin işŸletmesini temmuz ayında devraldı, DışŸ Hatlar terminali de 2015 yılının son çeyreğŸinde devir olacak.
MIP ise Mart ayında GenişŸleme Projesi'nin temelini attı. 18 ay sürecek tevzi yatırımının toplam tutarı yaklaşŸık 150 milyon ABD Doları olacak. Bu yatırımın tamamlanmasıyla 10 bin TEU ve üzeri kapasiteli büyük gemilerin limana uğŸraması için gereken 16 metre derinlik ve draft zorunlulukları sağŸlanmışŸ olacak ve MIP, Akdeniz'de önemli bir aktarma limanı konumuna ulaşŸacaktır."

- "Temettü dağŸıtımı yapıldı"

şžirketin OlağŸan Genel Kurul Toplantısı'nın nisan ayı sonunda yapıldığŸını anımsatan Güçsav, şŸunları da kaydetti:
"OlağŸan Genel Kurul Toplantımızda alınan kararlardan biri de temettü dağŸıtımı oldu. 15 Mayıs 2014 tarihinde değŸerli hissedarlarımıza hisse başŸına brüt 0,041237 TL temettü ödemesi yapıldı. Böylece geçtiğŸimiz sene ilk defa temettü ödeyerek başŸlattığŸımız muhafazakar temettü ödeme politikamızı da sürdürmüşŸ olduk. 2014 yılına hazırlıklı girdik.
GeçmişŸte de yapmışŸ olduğŸumuz gibi ihtiyat ve sorumluluk içinde hareket ediyoruz. Yeni işŸ kollarını dikkatle seçerken yatırımlarımızı uygun bir şŸekilde hayata geçiriyoruz ve bu kapsamda yatırımların finansman ve işŸletme sermayesi gereksinmelerine dikkat ediyoruz. Hedefimiz güçlü likidite seviyemizi ve sağŸlıklı finansal durumumuzu muhafaza etmeyi sürdürmek."
 
Kaynak: AA