Zirai Donun Zararını Köy Tavuğu Üreterek Azaltacaklar

Altınordu Ziraat Odası, yöre halkının fındığın yanı sıra farklı alanlarda da gelir elde etmesi ve tavukçuluğu geliştirmek amacıyla "Köy Tavuğu" projesi başlattı.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle fındığın zarar görmesi üzerine, gelir getirici projelere yöneldiklerini söyledi.

Başta fındık üreticileri olmak üzere yöredeki çiftçilere ek gelir sağlayacak "Köy Tavuğu" projesini hayata geçirdiklerini belirten Cörüt, şöyle konuştu:
"Tavukçuluk projesinin ortaya çıkışının sebebi, fındıkta oluşan zirai dondur. Fındıkta don oluşması sonucu bir afet meydana geldi. Hal böyle olunca üreticilerimiz büyük oranda zarara uğradı. Bu nedenle köy tavukçuluğu projesi geliştirdik. Proje ile yeri müsait olan, işletmecilik yapmak ve ek gelir elde etmek isteyen çiftçilere her türlü desteği ziraat odası olarak vereceğiz."
Cörüt, üreticilere 80 metrekare kapalı alan, bin metrekare açık alan olacak şekilde bir proje sunduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlk etapta 300 tavuklu bir proje bu. Üreticilerimize bankalarda uzun vadeli kredi kullandırmak kaydıyla yardımcı olacağız. Bugün herkesin fındık ya da kivi bahçesi var. Bu bahçelerde rahatlıkla üretim yapılabilir. 80 metrekare yeri ve 300 tavuğu bulunan üreticilerimizin aylık 2 bin lira yan geliri olacak. Bu da başta fındık üreticisi olmak üzere çiftçilerimizi çok rahatlatacak. Bunun hesabını yaparak yola çıktık. İnşallah fındık üreticisi zirai donun zararlarını köy tavukçuluğu ile asgariye indirmiş olacak."
- "Yumurtalara biz talibiz"
Köy Tavuğu Projesi kapsamında üretilen yumurtalara ziraat odası olarak talip olduklarını anlatan Cörüt, şunları kaydetti:
"Üretilen yumurta köy yumurtası olacak. Üreticilerimize bu yumurtaları da alma garantisi veriyoruz. Üreticilerimiz ile odamız arasında yapılacak sözleşmeyle bu işi resmiyete dökmek istiyoruz. Yumurtaları biz 'Altınordu' markası ile çiftçiden alacağız. Bu işe giren çiftçinin pazarı hazır, az maliyet, çok karlı bir yatırıma imza atmış oluyor. Projeden yararlanmak isteyenler varsa hemen odamıza müracaat etsin, kendilerine her konuda destek sağlayacağız. Hem kendileri kazanacak hem de tavukçuluk yaygınlaşacak. En önemlisi ek gelir. Fındığın olmadığı yıllarda üretici tavukçulukla geçimini rahatlıkla sağlayacak."
- Çiftçiler projeden memnun
Öte yandan Altınordu Ziraat Odası tarafından başlatılan "Köy Tavuğu" projesine başlayan çiftçiler projeden memnun olduklarını belirtti.

Merkez Sağırlı Mahallesi'nde köy tavuğu yetiştiriciliği yapan Yusuf Uzunlar, projeye ilk başlayan çiftçilerden olduğunu ifade etti.

Projeye başvurmasıyla yetkililerin kendisine büyük kolaylık sağladığını anlatan Uzunlar, "İyi ki bu projeye ben de başlamışım. Hem fındık hem de kivi üreticisiyim ancak bu yıl iki ürünümüz de dondan etkilendi. Bu nedenle köy tavukçuluğu projesini önemsiyorum. İlk aşamada yeni kurulan çiftlikte 300'e yakın tavuk yetiştiriyorum. Henüz bir ay olmasına rağmen para kazanmaya da başladım. Benim için bu projeye ek gelir oldu" dedi.

Uzunlar, hedefinin tavukları çoğaltarak her yıl gelirini artırmak olduğunu sözlerine ekledi.
Fatsa ilçesinden çiftçi Kadir Karakullukçu ise fındık üreticisi olduğunu ve köy tavukçuluğu projesinden memnun olduğunu söyleyerek, "Fındığımız dondan etkilendi. Bu nedenle üretimimiz 4'te 1 oranına düştü. İnşallah köy tavukçuluğu projesiyle bu zararımızı en aza indireceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA