Memorial Hastanesi Uzman Doktor Soner Demirel Açıklaması

Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Soner Demirel “İshal vücudun savunma sistemidir” dedi.

Memorial Hastanesi Uzman Doktor Soner Demirel Açıklaması

İshalin yaz aylarında çocuklarda daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Soner Demirel “Dışkının şeklinin, miktarının ve dışkı sayısını artmasına ishal diyoruz. Dünyadaki yılda yaklaşık 4-5 milyon çocuk ölümü ishalden kaynaklıdır. İshali mutlaka önemsememiz lazım. İshal mevsimsel olarak geçiş gösteriyor. Biz ishalleri daha çok yaz mevsiminde görüyoruz. İshal tabi ki çocuğun yaşına ve ayına göre değişiyor. Örneğin 3 ay içerisinde günde 6-7 defa yapılan kaka, 3 ayın üzerinde günde 5 defa yapılan kakayı ishal olarak değerlendiriyoruz ”dedi.

İshalin vücudun savunma sistemi olduğunu belirten Demirel “ Yeni doğan döneminde dediğim gibi sarımtırak, normal kokuda günde sekize yaklaşan kakalar normal. 3 ayın üzerinde günde 5 defadan fazla kakalar kötü kokuyor, rengi değişik, ishalleri mutlaka önemsememiz lazım. İshalden şu şekilde korkuyoruz, çocuklar ishalle birlikte çok fazla sıvı kaybediyor. İshal vücudun savunma sistemidir. Bağırsaklarımızdaki mikrobu, tuz ve zararlı olan şekerleri de atıyor. O şekerle çocuklar açısından önemli oluyor. Biz ishallerde ilk olarak semptom tedavi ediyoruz. İshalin öncelikle nedenini bulmaya çalışıyoruz. Diş çıkarmaya bağlı ishal olabilir, enfeksiyona bağlı ishal olabilir, bir dizanteriye bağlı ishal olabilir, beslenme şekline bağlı ishal olabilir. Yani çocuk besin zehirlenmesine bağlı olarak ishal olabilir. O yüzden semptom tedavisiyle su kaybını önlemeye çalışıyoruz ”diye konuştu.

İshalin belirtilerine değinen Demirel “ Ailenin ishali önemsemesi lazımdır. Çocuk ishal olduğu zaman sıvı kaybını önleyecek beslenme şekline geçmek lazım. Mutlaka sıvı miktarını arttırmamız lazım. Bizim halk olarak şöyle bir inanışımız var. İshali durdurayım muz yedireyim, pirinç lapası yedireyim, patates püresi yedireyim şeklinde bunlar yanlış değil ama bunları yedirdiğimiz zaman çocuk daha çok sıvısız kalıyor. Su içirmemiz lazım kaynamış su olabilir, ayran olabilir. Ama sütü ishallerde çok fazla önemsemiyoruz. Çünkü oda gazdan dolayı ishali artırabiliyor. Özelikle hastaneye gelmeyi düşündürecek ishaller genelde şunlar, ateşin yüksek olması, çocuğun ağızdan sıvı alamayacak şekilde olması, çok kötü koku olması, kan görülmesi halinde mutlaka bir hekime başvurması gerekiyor. İshallerin klasik nedenleri yüzde 60-70 viral ishaller, senede en fazla gördüğümüz röta virüstür. Bu dönemde artık biliyorsunuz çocuklara 2 ve 3 aylarda rötars aşısı yaptırıyoruz. Mümkün olduğunca ailelere rötors aşısı yapmayı öneriyoruz. 20- 30’a varan kusmaları azaltıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA