Samsun Valiliği Kendi Enerjisini Üretecek

Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile işbirliğinde yürütecekleri "Güneşten Gelen Temiz Enerji" Projesi sayesinde valilik binasının kendi elektriğini üreteceğini söyledi.

Kubalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji konusuna büyük önem verdiklerini bu yönde diğer kamu, kurum ve kuruluşları ile kamuoyuna örnek olması için Samsun Valiliği hizmet binasının güneş enerji sistemi ile elektrik üreteceğini belirtti.

Samsun Valiliği, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile OKA Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsımında desteklenen söz konusu proje kapsımında Samsun Valiliği çatısında güneş enerjisini depolayacak Güneş Enerji Santrali (GES) sisteminin oluşturulacağı belirten Kubalı, "Samsun Valiliği çatısına kurulacak güneş panelleri sayesinde binanın elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak. Valilik binamız kendi elektriğini kendi üretecek. Fazla üretilen enerji ise başka kurumlara aktarılabilecek. Samsun Valiliği bu proje ile akıllı bina konumuna gelecek. Öte yandan binamız çevreci bir bina ünvanında sahip olacak" diye konuştu.

Projenin hayata geçişi yönünde gerekli protokollerin imzalandığını anımsatan Kubalı, yaklaşık 400 bin lira bütçeli projenin 100 bin liralık kısmının Samsun Valiliği kaynaklarından karşılanacağını diğer kısmının ise OKA tarafından finanse edileceğini belirtti.

Kubalı, söz konusu sistem hayata geçtiğinde saatte 120 kilovat saat enerji üretilebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA