Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘istanbul Arabuluculuk Konferansı’ Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, 3. İstanbul Arabuluculuk Konferansı’nın “Bölgesel Örgütlerin Arabuluculukta Artan Rolü” temasıyla düzenleneceğini bildirdi.


Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye, uluslararası sorunların barışçı yöntemlerle çözülmesini desteklemekte, bu çerçevede önleyici diplomasi ve arabuluculuk faaliyetlerine önem vermektedir. Nitekim ülkemizin 2010 yılında Finlandiya’yla birlikte BM’de başlattığı ‘Barış İçin Arabuluculuk’ girişimi giderek ivme kazanmıştır. Bu çerçevede Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetlerinin öneminin uluslararası toplum nezdinde görünürlüğünün artırılması amacıyla başlattığı ve ilki 2012 Şubat, ikincisi 2013 Nisan ayında gerçekleştirilen İstanbul Arabuluculuk Konferansı’nın üçüncüsü Sayın Bakanımızın himayelerinde 26-27 Haziran 2014 tarihlerinde ‘Bölgesel Örgütlerin Arabuluculukta Artan Rolü’ temasıyla düzenlenecektir. Konferansın başta ulusal ve bölgesel olmak üzere itilafların barışçı yollardan çözümü konusunda uluslararası kapasite inşasına katkıda bulunması hedeflenmektedir” denildi.

Konferansta küresel ölçekte öne çıkan bölgesel örgütlerin arabuluculuk konusunda oynadıkları rolün ele alınacağının ve somut bir süreç olarak Filipinler’deki Mindanao Barış süreci ilgili taraflardan temsilcilerin katılımıyla mercek altına alınacağının bildirildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Konferansa Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’ndan temsilcilerin yanısıra, muhtelif ihtilafların çözümünde rol alan yetkililer ve bu alanda çalışan uluslararası uzmanlar ile STK temsilcileri iştirak etmektedir. Ayrıca Türkiye ve yurtdışından barış çalışmaları, arabuluculuk ve çatışma çözümü alanında faaliyet gösteren akademisyen ve uzmanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişinin de izleyici olarak katılması beklenmektedir. Konferansın üst düzeyli oturumuna konuşmacı olarak Sayın Bakanımızın yanısıra, Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari de katılacaktır.”
Kaynak: İHA