Aydın'da Jeotermal Enerji Santrali Açılışı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, devreye alınacak jeotermal santrallerle Türkiye'nin gelecek yıl 1 milyar dolarlık doğŸalgaz ithalatını engellemişŸ olacağŸını belirterek, 600 megavatlık 2023 hedefinin de bin megavata revize edilmesinin söz konusu olduğŸunu söyledi.

Aydın'ın Germencik ilçesinde Maren Enerji tarafından kurulan İrem-Sinem-Deniz Jeotermal Enerji Santralleri'nin açılışŸı törenle yapıldı.
Santrallerin açılışŸını yapan Bakan Yıldız, yaptığŸı konuşŸmada Türkiye'nin enerji kaynaklarının savaşŸ gerekçesi olarak kullanıldığŸı bir coğŸrafyada bulunduğŸunu, bu yönden ülkedeki istikrarın korunmasının bölge açısından öneminin bulunduğŸunu, iktidarın yanı sıra muhalefet, sivil toplum örgütleri ve işŸ dünyasının bu istikrara sahip çıkması gerektiğŸini söyledi.
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını son 12 yılda yaygınlaşŸtırdıklarını, mayıs ayı sonu itibarıyla jeotermal kurulu gücün 318 megavata çıktığŸını, bunda Avrupa'nın en büyük potansiyeline sahip Aydın'ın yanı sıra Denizli, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar gibi kentlerde kurulan tesislerin katkılarının bulunduğŸunu kaydetti.

Halen ihtiyaç duyulan 120 milyon ton petrole eşŸdeğŸer enerjinin 2 milyon tonunun jeotermalden karşŸılandığŸını anlatan Yıldız, MTA Genel MüdürlüğŸü'nün 91 jeotermal sahayı 550 milyon dolar karşŸılığŸı yatırımcılara verdiğŸini, bugün bunlardan birisinin açılışŸını yaptıklarını anlattı.
Bakan Yıldız, 16 jeotermal sahada 430 megavatlık santral yapılması için ihalelerin tamamlandığŸını, bu kapsamda 5 bin dönüm alanda da jeotermal sera ve 40 bin yatak kapasiteli 35 termal sağŸlık kapasitesini işŸletebilecek buhara sahip olunacağŸını söyledi.
Jeotermal sahaların yerel yönetimlere de önemli katkı sağŸladığŸına işŸaret eden Yıldız, Aydın'a bu yolla sağŸlanan ek katkının 216 milyon liradan 300 milyon liraya kadar çıkacağŸını belirtti.

Jeotermal santraller için ithal edilen tribün ve santrallerin de Türkiye'de üretilmesi için TǜBİTAK ve sanayi kuruluşŸlarına görev düşŸtüğŸünü ifade eden Yıldız, "LJevreci bir Enerji BakanlığŸı yapmaya çalışŸıyoruz. Biz çevreye rağŸmen değŸil çevreyle beraber işŸ yapabilecek durumdayız. İnşŸallah temiz, çevreci, yerli ve ithalatı engelleyen bir yapıyı kurmuşŸ olacağŸız" diye konuşŸtu.
Aydın'da bugün 102 megavat gücünde 5 sahanın açılışŸını yapacaklarını kaydeden Yıldız, buradaki kapasitenin 208 megavata ulaşŸacağŸını ve Türkiye'deki kurulu gücün üçte ikisinin Aydın'da gerçekleşŸmişŸ olacağŸını bildirdi.
Bakan Yıldız, şŸöyle devam etti:
"DoğŸalgaz yerine jeotermali kurmakla ithalattan kazancımız olacak. Türkiye kurduğŸu jeotermal santrallerle beraber önümüzdeki yıl 1 milyar dolarlık doğŸalgaz ithalatını engellemişŸ olacak. Rüzgar santralleri sayesinde 2013 yılında 600 milyon dolar daha az doğŸalgaz ithal ettik.
Jeotermalle ilgili ihalelerimiz devam edecek. Yerli kaynaklarımızın toplam enerji üretimi içindeki payını artırmaya devam edeceğŸiz. Türkiye'nin 600 megavatlık 2023 yılı jeotermal hedefini belki de revize etmek ve bin megavata çıkartmak durumunda kalabileceğŸiz. Bunu sevinerek söylüyorum. şžimdiden hedeflerimizin yarısına 2014 yılında ulaşŸmışŸ bulunuyoruz. Gelecek yıl da yeni atılımlarımız olacak. Bu hedefi inşŸallah revize edeceğŸiz."
Bakan Yıldız, Maren Enerji BaşŸkanı Hanifi ǖksüz'ün santrallerine çocuklarının ismini verdiğŸine dikkati çekerek bu santrallerin hem ailenin hem ülkenin geleceğŸi için çok önemli olduğŸunu sözlerine ekledi.
- "200 megavata ulaşŸacağŸız"
Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Aydın'ın jeotermal kaynakları bakımından dünyada 7. olduğŸunu, ülke kapasitesinin yüzde 80'inin Aydın'da bulunduğŸunu, halen ildeki 145 sahada arama, 48 sahada işŸletme faaliyetinin sürdüğŸünü bildirdi.
KipaşŸ Holding ve Maren Enerji BaşŸkanı Hanifi ǖksüz, 2 milyar liralık ciroları içinde en fazla enerji yatırımlarına heyecan duyduklarını, bugün açılışŸı yapılacak 68 megavatlık santralin ardından 48 megavatlık bir santralin de yakında üretime geçeceğŸini, böylelikle ülkenin en fazla jeotermal enerji üreten grubu olacaklarını söyledi. Jeotermal enerjide 200 megavatı aşŸmayı öngördüklerini anlatan ǖksüz, Aydın'da da farklı sektörlerde yatırım yapmayı düşŸündüklerini söyledi.
Törene AK Parti Grup BaşŸkan Vekili ve KahramanmaraşŸ Milletvekili Mahir ǜnal, KahramanmaraşŸ Belediye BaşŸkanı Fatih Erkoç, MTA Genel Müdürü Mehmet ǜzer ve Vakıfbank Genel Müdürü Halil AydoğŸan da katıldı.

 
Kaynak: AA