Yalova'da Fotokapanla Yaban Kedisi Görüntülendi

Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürlüğü, Yalova'da fotokapanla yaban kedisi görüntüledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Yalova Şube Müdürlüğü tarafından, teknik ve orman muhafaza memuru personellerine yönelik "Yalova İli Yaban Hayatının Fotokapan Yöntemiyle Araştırılması Semineri" düzenlendi.

Yalova Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen seminer, teorik ve arazi çalışmalarından oluştu. Seminere, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü ile Bursa ve Bilecik şube müdürlüklerinden personeller katıldı.

Seminerle ilgili bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Yalova Şube Müdürü Gürcan Olcay, Yalova'da ormanlık alanlara fotokapan kurulduğunu belirterek, Yalova'da ilk kez bu yöntemle yaban kedisi görüntülemeyi başardıklarını söyledi.

Olcay, fotokapan sistemiyle yaban hayatının fotoğraflandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Gece siyah beyaz, gündüz renkli fotoğraf çeken harekete duyarlı makineleri doğaya yerleştirdik. Bu makineler sayesinde yaban hayatını fotoğraflıyoruz. 8 Mayıs tarihinde ilk foto kapanı araziye yerleştirdik. 3 ay sürecek bu proje sonrasında Yalova'daki yaban hayatını tanıtan bir kitap yaptıracağız. Yine foto kapanda fotoğraflanan hayvanların fotoğraflarını düzenlenecek olan bir sergide halkımızla paylaşacağız. Fotokapanları kurduktan sonra ilk sevindirici sonuca da ulaştık. Yalova'da yaban kedisi bulunduğunu tespit ettik. Yalova'da yaban kedisi olduğu bilinmiyorduk. Nerede yaşıyor, kaç tane var. Yaşam alanları neresi şimdi onu araştırıyoruz. Tür yoğunluğunu da masaya yatıracağız. Bölgemizde yaşayan hayvanların potansiyeli ve envanteri ortaya çıkarılacak. Proje ile yaban hayvanlarının popülasyon yoğunluklarını belirlemeyi, beslenme ve davranış alışkanlıklarını incelemeyi, doğamızda yaşayan yaban hayvanlarının görüntülü belgelenmelerini, bölgesel kalkınma adına yapılacak imar çalışmalarında doğal yaşamı bozmadan yapılabilmesi için gerekli istatistiki verileri oluşturmayı, yaban hayatı ile ilgili bilimsel çalışmalara altlık oluşturmayı ve yaban hayatı turizminin ilimizde geliştirilmesini amaçlıyoruz. Proje kapsamında ilk etapta 15 fotokapan alımı gerçekleştirilmiştir."
Programda, konuyla ilgili uzmanlar da sunum yaptı.

Kaynak: AA