Gökyüzünün Renkli Aksesuarları Sezona Hazır

Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Fethiye'deki Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi'nde, 2014 turizm sezonu hazırlıkları tamamlandı.

Macera tutkunu yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği Babadağ, bin 700, bin 800 ve bin 900 metreden yamaç paraşütüyle atlayış yapıp kuş bakışı eşsiz güzellikteki manzarayı izleyerek Ölüdeniz'deki Belcekız Plajı'na iniş imkanı sunuyor.
Yamaç paraşütü yapanlar adrenalini yaşarken, plajda güneşlenenler de paraşütlerin gökyüzünde oluşturduğu görsel şovu izliyor. Bölgede "gökyüzünün renkli aksesuarları" olarak nitelendirilen yamaç paraşütü, her yıl binlerce turisti ilçeye çekiyor.
- Turist sayısı her yıl artıyor
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Başkanı Akif Arıcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Babadağ'dan 2011'de 57 bin, 2012'de 62 bin, 2013'te 75 bin kişinin tandem (ikili) veya single (tekli) atlayış yaptığını, bu sezon içinse 80 bin kişiyi hedeflediklerini bildirdi.
"Rotamız Babadağ" projesi hazırladıklarını belirten Arıcan, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın desteklediği projeyle Babadağ'a ulaşım imkanı sunan yolun 4 kilometresini parke ile kaplamak ve yamaç paraşütü sporunu geliştirmek için çalıştıklarını anlattı.
Babadağ'ın bin 700, bin 800 ve bin 900 metredeki pistlerinin fiziki şartlarını iyileştirdikleri takdirde bölgenin dünyaya açılan penceresi konumunda olacağını ifade eden Arıcan, "Babadağ'ın fiziki şartları ve güvenliğini daha ileri bir seviyeye taşıyıp, dünyanın bir numaralı hava sporu merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Babadağ'ın bin 200 metresinde yeni bir pist açacaklarına işaret eden Arıcan, yeni pistle diğer pistlerde atlayış yapılamadığı dönemlerde gelen misafirlerin atlayış yapmadan gitmelerini önlemek ve uçuş sayısını artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Arı, geçen yıl Sağlık Bakanlığına tahsis ettikleri ambulansın Babadağ'da yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı hazır bekletildiğini, Türk Hava Kurumunun da paraşüt pilotlarının uçuş kontrollerini yaptığını kaydetti.

- Teleferik projesi atlayış yapan sayısını artıracak
Babadağ'a yapılması planlanan teleferik projesinde ilgili kurumların görüşlerinin alındığını belirten Arıcan, şöyle konuştu:
"Dosyamızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim ettik. Bu ay içinde bakanlığın onaylayıp bize teslim etmesini bekliyoruz. Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığının onayına kalacak. Bu yıl içinde işlemlerin biteceğini ve ihale aşamasına geleceğimizi düşünüyorum. Babadağ'dan bu şartlarda 75 bin atlayış olmuşsa saatte bin 200 kişi taşıyabilecek teleferik ve sosyal mekanların yapılmasıyla ziyaretçi ve atlayış yapan sayısının iki katına çıkacağını inanıyorum."
- Mayıs ayından ekim sonunda kadar kontrol yapılıyor
Türk Hava Kurumu Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya ise Babadağ ve Ölüdeniz'in ülkenin önemli turizm değerleri arasında bulunduğuna dikkati çekti.
Babadağ denildiği zaman insanların aklına ilk olarak yamaç paraşütü geldiğinin altını çizen Özkaya, "3 yıl önce Muğla Valiliğinin Türk Hava Kurumu'na hazırlattığı uçuş yönergesi kapsamında ilçede, özellikle ticari uçuşların bir sistem dahilinde güvenli şekilde yapılması için mayıs ayından ekim sonunda kadar uçuş kontrolleri yapıyoruz. Paraşütlerin iniş yaptığı Belecekız Plajı'ndaki görevlimiz, atlayış yapan sporcuların belgelerini kontrol ediyor" dedi.

-"Hedef, kazaları sıfıra indirmek"
Ölüdeniz'de Türk Hava Kurumundan belge alan 120 pilotun 12 yamaç paraşütü firmasında görev yaptığını ifade eden Özkaya, şunları söyledi:
"Havacılıkta kaza olabilir. Kurallar koyarak kazaları en aza indirmeye çalışıyoruz. 2011'de uygulanmaya başlanan uçuş yönergesinin ardından kazalarda önemli oranda azalma var. Görüşümüze göre sistem 5 yıl içinde oturacak ve kazalar en aza indirgenecektir. Adrenalin yaşamak isteyen insanların eğitimden geçmiş, paraşütleri sağlam pilotlarla uçuş yapmaları ve ülkelerine dönerken memnun ayrılmalarını istiyoruz. Uçuş güvenliğini sağlayarak kazaları sıfıra indirmeyi hedefliyoruz."

Kaynak: AA