Obama'dan Rusya'ya Sert Uyarı Açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'ya askeri helikopter, uçak ve birlikler gönderen Rusya'ya, "Ukrayna'ya askeri müdahalenin sonuçları olacaktır" uyarısında bulundu.


ABD Başkanı Obama, Ukrayna'da son yaşanan gelişmeler üzerine açıklamalarda bulundu. ABD'nin Ukrayna'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen Obama, krizin başından beri Ukrayna halkının kendi geleceklerine karar verme fırsatına sahip olmaları gerektiği konusunda son derece açık ve net olduklarının altını çizdi. Obama, "Avrupalı ortaklarımızla birlikte ülkedeki şiddetin sona erdirilmesi yönünde teşviklerde bulunduk ve Ukraynalıları, ülkelerini istikrara sokacak bir yol izlemeleri, geniş kapsamlı bir hükümet kurmaları ve bu bahar aylarında seçime gitmeleri yönünde cesaretlendirdik" dedi.

Birkaç gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü anlatan Obama, kendi yönetiminin de günlük olarak Rus yetkililerle iletişim içerisinde bulunduğunu ve uluslararası toplumun istikrarlı, birleşik ve ileri giden bir Ukrayna'nın desteklenmesine yönelik çabalarının bir parçası olabileceğini belirttiklerini dile getirdi. Obama, bunun, yalnızca Ukrayna halkı ve uluslararası toplumun değil Rusya’nın da çıkarlarına uygun olduğunu söyledi.

Rusya tarafından Ukrayna’ya askeri harekât yapıldığı yönündeki ihbarların son derece endişe verici olduğunu vurgulayan Obama, “Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yapılacak herhangi bir ihlal ülkenin istikrarını altüst edecektir. Bu da, Ukrayna, Rusya veya Avrupa’nın çıkarlarına ters düşmektedir” dedi.

ABD Başkanı Obama, bu tarz bir harekâtın, Rusya’nın, Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve sınırlarına saygı duyduğuna yönelik sözünün yanı sıra uluslararası hukuku da açık bir şekilde ihlal edeceğini belirtti.

Rusya’ya uyarıda bulunan ABD Başkanı Barack Obama, “ABD, Ukrayna’ya yapılacak askeri harekâtın sonuçları olacağının tasdik edilmesinde uluslararası toplumun yanında olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA