Anadolu Kaplanları Ödül Töreni

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerini tutturabilmesi için planlarına uymak zorunda olduğunu belirtirken bazı açmazların da aşılması gerektiğini söyledi.

Zeybekçi, “Türkiye bu açmazı aşmak içinde sadece edilgen bir ekonomi olmaktan, sadece üretici bir ekonomi olmaktan etken bir ekonomi olmak zorunda” dedi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Swissotel’de düzenlenen Anadolu Kaplanları 10. Yıl ödül törenine katıldı.

Burada Anadolu’nun en büyük firmaları arasında yer alan ve ilk 5’e giren şirketlere ödül veren Zeybekçi, şuan Türkiye ekonomisinin durumunu değerlendirdi. Anadolu şirketlerinin büyük başarılara imza attığına dikkat çeken Zeybekçi, Anadolu’daki şirketlerin ekonomiye katkısını anlatmak için rakamlarla örnekler verdi.

Zeybekçi, “İstanbul 2002 yılında Türkiye ihracatının yüzde 58.2’sini yapıyordu. Marmara bölgesi ise toplam ihracatın yüzde 75’ini yapıyordu. Diğer iller ise sadece yüzde 25’di. 2013 yılında ise İstanbul toplam ihracatın yüzde 45’ini yapar hale geldi. Ve Marmara bölgesi toplamı yüzde 66’ya indi. Diğer illerimizin ihracatımızdaki payı ise şuan itibari ile yüzde 55. 2002 yılında İstanbul dışındaki illerin ihracatı 15 milyar dolardı, 2013 yılında 80 ilin ihracatı 80 milyar doları buldu. Bugüne geldiğimizde Türkiye son 10 yılda yaklaşık olarak 35 milyar dolardan 152 milyar dolarlık ihracata geldi. Türkiye 3 bin 500 dolar milli gelirden 10 bin 500 dolar milli gelir seviyesine geldi. Türkiye Dünyanın en büyük 17’nci büyük ekonomisi haline geldi. Türkiye Avrupa’nın 6’nci büyük ekonomisi haline geldi. Türkiye bütün bu süreci, bu devrimi tek başına İstanbul’la tek başına Bursa ile Tek başına İzmir’le veyahut Ankara’nın yapısı içinde sürdürmeye devam etseydi başarması hemen hemen imkansızdı. Hayali bile zordu” dedi.

Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine de değinen Zeybekçi, “Türkiye bugün geldiği noktada 2023 diye hakikaten Gazi Mustafa Kemal’in o muasır medeniyet ve üzeri diye hedef gösterdiği, bugüne kadar hep hamasette kalmış olan o sözü ilk defa fiiliyatta ve bunu bir karar haline dönüştürüp, resmi gazete de yayınlanan elle tutulur bütün ülkenin kenetlendiği bir proje haline dönüştürdü. Türkiye 2023 hedefini yani 2 trilyon dolar milli gelir seviyesini, 500 milyar dolar ihracatı, 150 milyar dolar hizmet gelirini ve 650 milyar dolar ithalatı dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini Avrupa’nın 3 büyük ekonomisi olma gibi bir hedefi Türkiye önüne koydu. Ve Türkiye bunu gözüne kestirdi. Türkiye dedi ki artık ben bunu yapabilirim. Türkiye eminim ki bu hedefi mutlaka ve mutlaka gerçekleştirecektir. Gerçekleştiremese bile çok yakınına kadar varacaktır. Ben şuna inanıyorum. Türkiye hedefine varmak için planını çok iyi yaparsa ve buna gitmek için artık kendi ayağına çelme takmaktan kurtulup da, başını kaldırıp da şöyle ufka bir bakarsa Türkiye bunu kesinlikle gerçekleştirecektir” şeklinde konuştu.

Yaşanan bazı açmazlara da dikkat çeken Zeybekçi, “ Birkaç açmazımız var. Birkaç açmazımızı aşmak da şuanda burada olan Kobilerimizle gerçekleştireceğiz. Türkiye 2023 yılında her şeyi üçe katlamak zorunda. Türkiye bütün bunları yapabilecek bir sürece doğru gidiyor şuanda. Ama Türkiye’nin bir açmazı var. Dikkat ederseniz Türkiye son 3-4 yılda ihracatta 140 milyar seviyesinde biraz böyle hafif patinaj yapmaya başladı ve 10 bin dolar milli gelir seviyesinin etrafında fazla oyalanmaya başladı.

Çünkü Türkiye şuana kadar edilgen bir ekonomi olarak bunu başardı. Türkiye bugüne kadar enerji ve hammade tüketim alışkanlıkları ve tüketim ağı olarak iki tarafa tutunmuş olan tüpün arasında, üretim bandında koşuşturan bir ülkeydi ve bu koşuşturmayla buraya kadar geldi. Belki Türkiye 150 milyar doların üzerinde 200 milyar dolara kadar gelebilecekti. Türkiye bu açmazı aşmak içinde sadece edilgen bir ekonomi olmaktan sadece üretici bir ekonomi olmaktan etken bir ekonomi olmak zorunda” dedi.

Kaynak: İHA