Beyşehir Gölü Eski Tür Balıklarına Yeniden Kavuşacak

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, yürütülecek bir proje ile nesli kaybolmaya yüz tutan eski tür balıklarına yeniden kavuşacak.

Beyşehir Gölü Eski Tür Balıklarına Yeniden Kavuşacak

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Tekinay, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü’ne has olan kızılkanat, gövce, sıraz, yağ balığı, akbalık türlerinin anaçlarını yakalayıp üniversitede yavrularını üreteceklerini söyledi.

Beyşehir Gölü’nde yürüttükleri Ekosistem Rehabilitasyon Projesi’nin ilk aşamasını tamamladıklarını, bu çerçevede geçtiğimiz yıl göl ortamından 235 ton istilacı tür olarak nitelendirilen ve halk arasında İsrail ya da Çin sazanı olarak bilinen Gümişi havuz balığının avlanarak çekildiğini aktaran Prof. Dr. Tekinay, 2013 yılı sonu itibariyle bu projeyi tamamlayarak ikinci aşama projeye geldiklerini söyledi.

İkinci aşama projenin de onay aşamasına geldiğini aktaran Prof.Dr.Tekinay, bu proje ile de gölde nesli kaybolmaya yüz tutan balıkları tatlı sularla yeniden buluşturmak olduğunu kaydetti.

Tekinay, şu bilgileri verdi:
“Yavrularını üreteceğimiz sıraz, yağ balığı, akbalık, kızılkanat ve gövce gibi türleri Haziran, Temmuz ayından itibaren Beyşehir Gölü’ne salmaya devam edeceğiz. Bu proje ile Beyşehir Gölü, sayıları ve stok miktarları iyice azalan gölün kendi balıklarına popülasyonu artarak tekrar kavuşmuş olacak. Arazide incelemelerde bulunduk, kızılkanat, yağ balığı gibi türlerin yumurtlamaya şu anda hazır olduğunu tespit ettik ve sevindik. Birkaç hafta içerisinde Beyşehir’e özel tesisatlı aracımızla gelip yakalanan anaçları kuluçkahanemize taşıyıp İzmir’deki fakültemizde üretimine başlayacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren Beyşehir Gölü kendi türlerine yeniden kavuşacak. Hedefimiz bu, inşallah başarılı oluruz.”
Kaynak: İHA