Almanya-israil Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'na Doğru

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarın beraberindeki çok sayıda bakanla Tel-Aviv'e yapacağı ziyaretin iki ülke arasında "dostluğun işareti" olduğunu söyledi.

Netanyahu, Merkel'in İsrail ziyareti öncesinde Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'in sorularını yanıtladı.
AB ve Almanya'nın, İsrail'in Batı Şeria'daki yeni yerleşim planlarına yönelik eleştirilerini kabul etmeyen Netanyahu, Merkel hükümetinin bu konudaki eleştirileri için "dostlar arasında görüş ayrılıkları olabilir" karşılığını verdi.
Ziyaret öncesinde bu konuda geri adım atmayacağının sinyalini veren Netanyahu, "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in pazartesi günü beraberinde çok sayıda bakanla Tel-Aviv'e yapacağı ziyaret, iki ülke arasında dostluğun işaretidir. Yerleşim birimlerinin inşasını barışın önündeki en temel engellerden biri görenler şunu iyi bilmeli: Gazze'deki yerleşim birimlerinin yok edilmesi de barışı sağlayamadı" şeklinde konuştu.

Barışın sağlanamamasının asıl nedeninin, yerleşim yerleri sorunu değil, Fillistinlilerin Yahudi Devleti'ni tanıma konusunda irade göstermemeleri olduğunu iddia eden Netanyahu, her iki sorunun da barış görüşmelerinde ele alınması gerektiğini savundu.
- 5. "ortak kabine toplantısı"
Almanya Başbakanı Angela Merkel'e İsrail ziyaretinde 16 bakan ve bakan yardımcısından oluşan üst düzey heyet eşlik edecek.
Merkel'in ziyareti sırasında, Almanya ile İsrail hükümetleri arasında 5. "ortak kabine toplantısı" düzenlenecek. Toplantı, bugüne kadarki en geniş katılımla gerçekleştirilecek.
Merkel, ziyaretinin son gününde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edilecek ve Almanya Başbakanı'na, "Almanya-İsrail dostluğuna katkılarından dolayı" Peres tarafından İsrail'in en yüksek devlet nişanı tevcih edilecek.
Kaynak: AA