Türkiye-afganistan-pakistan Üçlü Zirvesi 8. Toplantısı

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü mekanizmasının önemini vurgulayarak, "Afganistan ve Pakistan olarak pek çok ortak alanda ilerleme kaydettik. Bunların hepsi Türkiye'nin desteği ve kolaylaştırıcılığıyla oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, Çankaya Köşkü'nde yapılan Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi 8. Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Karzai, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de son derece sıcak ve kardeşçe karşılandıklarını ve zirve çerçevesinde güvenlik, savunma, barışın tesisi ve ulaştırma gibi pek çok konuda görüş alışverişinde bulunma fırsatı yakaladıklarını söyledi.

Afganistan ve Pakistan'da barışı nasıl sağlayabileceklerini ve bunu karşılıklı güveni artırarak nasıl başarabileceklerini ele aldıklarını aktaran Karzai, Türkiye'nin her iki ülkeyi seven bir kardeş olarak iyi niyetle iki tarafın da ilerleme kaydetmesini istediğini belirtti.

"2014 Afganistan için önemli bir yıl, bir geçiş yılı olacak. Özellikle güvenlik anlamında önemli olacak" diyen Karzai, Afgan güvenlik güçlerinin güvenlik sorumluluğunu NATO'dan devralmaya başladığını belirtti ve yakın gelecekte cumhurbaşkanlığı seçimleri ile yerel seçimlerin yapılacağını hatırlattı.
Üçlü mekanizma zirvesine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Karzai, "Eminim ki benden sonra gelecek yeni Afgan Cumhurbaşkanı da bu sürece Ankara veya İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanı Gül ve Sayın Başbakan Şerif'le devam etmekten büyük mutluluk duyacaktır" diye konuştu.

"Bizler Afganistan'da çok umutluyuz" ifadesini kullanan Karzai, "Afganistan ve Pakistan olarak pek çok ortak alanda ilerleme kaydettik. Bunların hepsi Türkiye'nin desteği ve kolaylaştırıcılığıyla oldu" dedi.

- "Henüz çözüm bulamadık" -
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Karzai, hem Afganistan hem de Pakistan'da terör saldırılarının karşı taraftaki devlet dışı unsurlar tarafından düzenlendiğine yönelik bir algı bulunduğunun hatırlatılması üzerine, görüşmelerinde devlet ve devlet dışı unsurlarının dahil olduğu terör faaliyetlerini ele aldıklarını kaydetti.

Karzai, "İlgili bütün yetkililerin bulunduğu, son derece detaylı, açık ve dürüst tartışmalar yaptık ama henüz bunun çözümü olacak net yolu bulamadık" diye konuştu.

Afgan Cumhurbaşkanı, Müslüman devletlerin neden ekonomik kalkınmışlık ve sosyal adalet gibi alanlarda geri kaldığı sorulduğunda, "Müslümanlar olarak bu konunun üzerinde durmalı ve nedenlerini analiz etmeye çalışmalıyız" karşılığını verdi.
- "İkili anlaşmanın imzalanmasına muhalif bir durumumuz yok"-
ABD ile Afganistan arasında imzalanması planlanan ikili güvenlik anlaşmasına ilişkin soru üzerine de Karzai, anlaşmanın ancak barışın teminiyle uygulanabileceğini belirtti.

Karzai, "İkili güvenlik anlaşması, genel anlamda Afgan halkının desteğine sahip. Bu önemli bir konu çünkü bu çerçevede ABD ile bir düzenlemeye gideceğiz ve ülkemizin barış ve istikrar içinde olmasını amaçlıyoruz. Dolayısıyla, ikili anlaşma ancak ülkemiz barış ve istikrar içinde olursa bize fayda sağlar" dedi.

Karzai, "İkili güvenlik anlaşması imzalanmadan önce barış sürecinin başlaması gerekir. Bu pozisyonu takınmak anlaşmaya muhalif olmak demek değildir. Aksine anlaşmanın yolunu açmak, kolaylaştırmak demektir. İkili anlaşmanın imzalanmasına muhalif bir durumumuz yok ama imzalanmasını kolaylaştırmanın yolu barışı sürecini başlatmaktır" diye konuştu.

Taliban lideri Molla Fazlullah'ın durumuna da değinen Karzai, "Molla Fazlullah'a ve Pakistan Talibanı'nın bizim ülkemizde bulunmasına bakacak olursak, bu durum güvenlik unsurunun Afgan topraklarında olmamasından kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.
- "ABD'yi ilgilendiren bir mesele değil" -
Afgan Cumhurbaşkanı Karzai'ye Parvan tutuklama merkezindeki tutukluların serbest bırakılması da soruldu.
Bu kampın, Afgan kanunlarına ve egemenliğine aykırı olduğunu ve Afganistan ile ABD'nin en çok tartıştığı konuların başında geldiğini vurgulayan Karzai, Afgan hükümetinin kampı ABD kontrolünden almak ve Afgan kanunlarına uygun bir tesise dönüştürmek için çaba sarf ettiğini söyledi.

Başta ABD'nin buradaki tutukluların savaş suçu işlediği ve konunun Afgan yargı alanının dışında olduğunu iddia ettiğini belirten Karzai, konuya ilişkin oluşturulan kurumun yaptığı çalışma ve incelemelerden sonra masum bulunan tutukluların serbest bırakıldığını anlattı. Karzai, son dönemde serbest bırakılan tutuklulara ABD'den itiraz gelmesi üzerine dosyaların tekrar derinlemesine incelendiğini ancak yeni delillere rastlanmadığını söyledi.

Karzai, "Afganistan bağımsız bir ülkedir. Eğer Afgan makamları bir tutukluyu serbest bırakmaya karar verirlerse bu ABD'yi ilgilendiren bir mesele değildir, olmamalıdır. Umuyorum ki ABD, Afganistan'ın yargı bağımsızlığını taciz etmeyi bırakır ve artık Afganistan'ın egemenliğine saygı duymaya başlar" dedi.

Afganistan'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşları ve Türk okullarına ilişkin soru üzerine de Karzai, Türk sivil toplum kuruluşlarının varlığının Afganistan'a yardımcı olduğunu vurgulayarak, Türk okullarının Afgan çocuklarına kaliteli eğitim hizmeti sunduğunu ve bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kaynak: AA