Neü'de 'Engelli Kardeşlerimize Dini Eğitim' Paneli

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi'nin "Topluma Hizmet" dersi uygulamaları kapsamında, "Engelli Kardeşlerimize Dini Eğitim" konulu bir panel düzenlendi.

NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, panelin açılışında, paneldeki konuşmaların ileride engellilere yardımcı olacağını, bu anlamda verimli bir panel olacağını düşündüğünü belirtti.

Engelsiz Yaşam Birimi sorumlusu İsmet Cavdar ise engellilerin yaşadığı sıkıntılara değindi.
Engelli bireye sahip ailelere eğitim ve manevi destek noktasında ilahiyat öğrencilerinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Cavdar, "Ailelerin genel olarak kendilerine sordukları 'Allah bana bu çocuğu bir lütuf mu, yoksa bir ceza olarak mı verdi?' sorularına cevap ararken kendilerini teskin etme konusunda sizlere ihtiyaçları var. Eskiden eğitim imkanlarımız kısıtlıydı. Fakat şimdi teknolojinin gelişmesiyle birlikte imkanlar arttı. Artık kabartmalı Kuran-ı Kerimler sayesinde birçok arkadaşımız hafız oldu ve çeşitli yerlerde görev almaya başladı" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) İşitme Engelliler Eğitim Koordinatörü Araştırma Görevlisi Mustafa Başkonak ise İslam dini açısından engellilerin önemine değindi.
Hz. Muhammed'in Müslümanların güçlenmesi için Mekke'nin önde gelenlerine İslam'ı tebliğ etmeye kendini kaptırdığı bir sırada, görme özürlü sahabi Abdullah b. Ümmi Mektum ile fazla ilgilenememesi üzerine; Abese Suresi'nin ilk ayetlerinde Allah'ın, peygamberini uyardığını anlatan Başkonak, olaydan sonra Hz. Muhammed'in, Abdullah b. Ümmi Mektum'un yanına her gelişinde ona; "Ey hakkında Rabbimin beni uyardığı zat merhaba!" dediğini belirtti.

Braille alfabesi, Türkçe parmak alfabesi ve Arap parmak alfabesi hakkında bilgiler veren Başkonak, Diyanet İşleri Başkanlığınca işitme engelliler için yapılan çalışmalara ve projelere de değindi.
İşitme engelli okullarda görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine Kuran-ı Kerim öğretme teknikleriyle alakalı çeşitli eğitimlerin verildiğini dile getiren Başkonak, yayımlamış oldukları "Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü"nün Türkiye'de ilk, dünyada ise en kapsamlı dini kavramlar sözlüğü olduğunu aktardı.
Başkonak, işitme engelliler için Amerika, Katar, Suudi Arabistan ve İngiltere ile birlikte ortak bir dil çalışması planlandığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA