2015 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulu'nda

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun devlet kurumu haline getirildiğini ifade ederek, "Objektif yapılmayan araştırmalar, verilen emeğe, harcanan paraya rağmen uluslararası kamuoyunda yer bulamazlar" dedi.

MHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen RTÜK, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, AFAD Başkanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu'nun 2015 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, RTÜK'ün denetim görevini yasasında öngörüldüğü şekilde yapmadığını savundu. AK Parti'li üyelerin çoğunlukta olmasının RTÜK'ün tarafsız görev yapmasını engellediğini ifade eden Yeniçeri, "RTÜK, iktidar yanlısı onca asimetrik yayını yalnızca seyretmektedir" dedi.

TRT'nin yayınlarındaki tarafgirliğin her türlü tahammül sınırını aştığını belirten Yeniçeri, RTÜK'ün TRT'yi denetlemekle değil, meşrulaştırmakla meşgul olduğunu öne sürdü. Yeniçeri, "AKP yanlısı yayınlar TRT'nin bütün kanallarında ve programlarında görülmektedir. Muhalif görüşe yer vermeyen, körler, sağırlar birbirini ağırlar programlarıyla TRT kamuoyunu yönlendirmektedir" diye konuştu.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün de kamuoyunu doğru, zamanında aydınlatıcı bilgilendirme görevini yerine getirmediğini savunan Yeniçeri, "Onlarca amaç içinde, yalnızca hükümet faaliyetlerinin etkin biçimde yansıtılması geliyor. BYEGM, AKP'nin propaganda ve manipülasyon politbürosu gibi çalışıyor" iddiasında bulundu.
MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral ise Hazine Müsteşarlığı'nın bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin üzerine çöken risklerin ortadan kalkmadığını ifade ederek, "Global ekonominin mevcut görünümü, 'sakın şemsiyenizi almadan çıkmayın' uyarısı yapıyor" dedi.

Türkiye'nin ortaya koyduğu hedefleri yakalamaktan uzak olduğunu dile getiren Oral, hedeflerde yüzde 100'e yakın sapmalar olduğunu söyledi.

Oral, Türkiye'nin büyümesinin potansiyelin altında kalmaya devam ettiğini belirterek, ülke ekonomisinin kırılgan yapısını koruduğunu kaydetti.

Türkiye'nin cari açığı en yüksek ülkelerin başında geldiğini anlatan Oral, son dönemde cari açığın azalmasında petrol fiyatlarındaki düşüşün önemli etkisi olduğunu belirtti.

Oral, "Petrol fiyatları bazı ülkeleri mutlu, bazı ülkeleri mutsuz etse de dünya ekonomisinin bu gelişmeden kazançlı çıkacağına tereddüt yok. Düşüşün kalıcı olmasını diliyorum" diye konuştu.

MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ise AFAD bütçesi ile ilgili konuşmasında, AFAD'ın çalışmalarını afet sonrası yardımlara yoğunlaştırdığını, ancak kurumun afet ve risk yönetimi geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti'nin AFAD'ı propaganda aracı olarak kullandığını öne süren Çınar, "AKP'nin tek amacı, günü kurtarmak ve devletin bütün kurumlarını sadece kendi amaçları ve çıkarları doğrultusunda çalıştırmaktır. AFAD, Ülkü Ocaklarının Türkmen kardeşlerimiz için başlattığı yardım çalışmalarına gerekli desteği sağlamamış, her türlü tehlikeye rağmen yardımları ulaştıran Ülkü Ocaklarını yalnız bırakmıştır" diye konuştu.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru da TİKA'nın politikalarını eleştirdi.

TİKA'nın AK Parti döneminde kuruluş amacının dışına çıkarıldığını savunan Doğru, kuruluşun Türk dünyası ile ilgilenmediğini, Afrika, Latin Amerika, Asya Pasifik, Filistin gibi alanlara yöneldiğini söyledi.

Doğru, "Buralara yardım yapılsın tabii ama biraz da Türk dünyasına yatırım yapılması gerekmez miydi?" diye sordu.

- "Osmanlıca'dan önce mirasa sahip çıkın"

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşlarının bütçesiyle ilgili konuşma yaptı.
Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun 2011'de çıkarılan yasayla devlet kurumu haline getirildiğini ifade eden Halaçoğlu, "Bir bilim kurumu siyaset üstü tutulup özerk hale getirilmelidir. Objektif yapılmayan araştırmalar, verilen emeğe harcanan paraya rağmen uluslararası kamuoyunda yer bulamazlar" dedi.

Yüksek Danışma Kurulu'na Başbakan ya da ilgili bakanın başkanlık ettiğini anlatan Halaçoğlu, toplantılara da Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın gerekli gördükleri hallerde başkanlık edeceğinin düzenlendiğini söyledi.

Halaçoğlu, "Yönetimin devlet yetkililerinden meydana geldiğini gören yabancı ilim kuruluşları, bizim bu kurumlarımızın yaptığı ilmi çalışmalar hakkında ne düşünecektir?" diye konuştu.

Halaçoğlu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve bu kurumları bünyesinde bulunduran yüksek kurumu akademi haline getirmek gerektiğini vurgulayarak, bu kurumların ancak bu şekilde büyük hizmet verebileceğini söyledi.

Balkanlar'daki Osmanlı dönemi kültür varlıklarının birer birer ortadan kaldırıldığına dikkati çeken Halaçoğlu, şöyle devam etti:
"Ülkemizde kiliseleri onarırken ve hatta camileri kilise haline getirirken ecdat yadigarlarının tespitinin bile yapılmasının neden devam ettirilmediğini anlamakta zorluk çekiyorum. Selanik'teki 3 filmin bir arada oynatıldığı kubbesi cinsel içerikli resimlerle kaplanmış porno sinema salonu yapılan Hamza Bey Camii, lokanta olarak kullanılan Filibe Perşembe Pazarı Camii, kiliseye çevrilen Süleymaniye Camii, yıkılıp yerine Hazreti İsa'nın doğumunun ikibininci yılı kutlamaları çerçevesinde kilise Fatih Sultan Camii gibi ecdat yadigarlarımız sizi mahzun bakışlarla seyretmektedir. Selanik'teki Atatürk'ün doğduğu evin içi, modernleştirme bahanesiyle tamamen boşaltılmış ve ruhsuz bir hale getirilmiştir. Balkanlar'daki tüm mezar taşlarımız ve mezarlıklarımız ortadan kaldırılmış, kimisinin yerine otopark yapılmış, kimisinin yerine park ve bahçe yapılmış. Kültür mirasımıza sahip çıkacaksanız Osmanlıca'dan önce bunları yapmaya kalkışın."
Bu arada eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Genel Kurul Salonun'da bir süre çalışmaları izledi. Grup Başkanvekili Gök'ün yerini vermek istediği Baykal, ön sırada Gök'ün yanına oturdu.
Kaynak: AA