Köy Köy Dolaşarak Topladığı Organik Ürünleri Pazarlıyor

Datça ilçesinde girişimci Biray Atasalihi, köy köy dolaşarak topladığı organik ürünleri internet sitesi üzerinden satıyor.

İstanbul'da uluslararası firmalarda pazarlama alanında çalışan Atasalihi, katıldığı bir girişimcilik konferanslarının ardından kendi işini kurmaya karar verdi.
Daha önce beğenerek yediği organik Datça ürünlerini pazarlamaya kararı alan Atasalihi, yaklaşık bir yıl önce kurduğu "datcapaketi.com" internet sitesi ile sektöre girdi.
Atasalihi, Datça'nın köylerinde kadın üreticiler tarafından toplanılan güz domatesi, Datça bademi, zeytin, zeytinyağı, kekik, çam balı, reçel, salça, keçiboynuzu gibi 68 farklı ürünü köy köy dolaşarak temin ettikten sonra ambalajlayarak internet üzerinden isteyenlere göndermeye başladı.

Atasahili, böylece ilçedeki kadın üreticilerin daha fazla gelir sağlamasına da katkı vermiş oldu. Sabahın erken saatlerinde tarlada kadın üreticileri ziyaret eden Atasalihi, sipariş edilen ürünleri tek tek seçerek müşterilerine en iyi hizmeti sunmaya çalışıyor.
- "Her iki tarafı mutlu edecek bir iş kurmak istedim"
Atasalihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar uluslararası pazarlama alanında çalıştıktan sonra Datça'da kendi işini kurup istihdam sağlamak istediğini söyledi.

Kurduğu internet sitesi ile organik ürünleri pazarlamaya başladığını belirten Atasalihi, 8 tedarikçi kadın ile çalıştıklarını, ürünü tarladan alarak paketleyip kargo aracılığıyla ülke geneline ulaştırdıkları anlattı.
Hem bölge insanına yeni iş alanları oluşturmak hem de bölgenin organik ürünlerinin ülke genelinde tanıtılmasını hedeflediğini dile getiren Atasalihi, "Başarıyı yakalamak için çok seçici davranıyoruz. Tedarikçilerimle ürünleri seçerken en iyilerini müşterilerimize sunmak istiyoruz" dedi.

Farklı tedarikçilerden doğal ürünler topladıklarını vurgulayan Atasalihi, şöyle devam etti:
"İstanbul'da yaşarken doğal ve lezzetli ürünler arayışı içerisindeydim. Bu ürünleri de yılın belirli dönemlerinde Datça'dan getirtiyorduk. Üreticiyi destekleyerek her iki tarafı mutlu edecek bir iş kurmak istedim. Yaptığımız görüşmeler sonucunda böyle bir iş yapmaya karar verdim. Karadeniz'den İstanbul'a kadar Türkiye'nin her şehrine ürün gönderiyoruz. Farklı ürünleri bir araya getirip tüketiciye bir anlamda doğal gıda marketi hizmeti vermeye çalışıyoruz."
Atasalihi, satışlarının müşteri memnuniyetine paralel olarak bir yılda yaklaşık 2,5 kat arttığını, ürünlerinin büyük internet sitelerinde de satışa sunulduğunu ifade etti.

Son olarak Datça'da üretilen ve Amerika'da uluslararası ödül kazanan çam balını ürün yelpazesine kattığını bildiren Atasalihi, en çok aranan kekik, çam, keçiboynuzu ve püren ballarını tüketiciye ulaştırdıklarını kaydetti.

Sağlıklı ve lezzetli yemekler yemeyi tercih edenlerin mutfaklarına girmeyi başardıklarına işaret eden Atasalihi "Kuru incir, ceviz, zeytinyağı, bal, badem, reçel ve salça gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı ve köy yapımı olmak üzere 68 farklı ürün ile müşterilerimize hizmet veriyoruz" diye konuştu.

- Üreticiler memnun
Datça'da 20 yıldır güz domatesi üretimi yapan Sevgül Yılmaz ise şimdiye kadar yaşadıkları en büyük sorunun ürünlerinin tanınmaması ve pazarlanamaması olduğunu ifade etti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren tarladan büyük bir zahmetle topladıkları organik ürünleri kolaylıkla pazarlayamadıklarını vurgulayan Yılmaz, bu nedenle ürünlerini düşük fiyattan tüccarların aldığını söyledi.

Yılmaz, organik olarak yetiştirdikleri ürünlerin Atasalihi tarafından Türkiye'nin farklı yerlerine gönderildiğini kaydetti.

Zeytincilik ve arıcılık yapan Mithat Kuyucu da Datça'nın kendine özgü çok sayıda yöresel organik ürünü bulunduğuna dikkati çekti.
Yetiştirdiği ürünlerin organik olduğunu fakat insanların tanımadığının altını çizen Kuyucu, şöyle konuştu:
"Halkımızın doğal ürünler konusunda bilinçlenmesi lazım. İnsanlar parlak ve gösterişli ürünlere rağbet gösteriyor. Sera ürünleriyle beslenmeyi seviyor. Doğal ürünlerimizi tanıtabilirsek hepimiz kazanacağız. Biray hanım bu konuda büyük çaba gösteriyor. Ürünlerimizin tanıtımı için çok çalışıyor. Bölgemizin doğal ürün yelpazesini tüm Türkiye'nin görmesini istiyoruz."
Kaynak: AA