Finike'de Biyolojik Mücadele İçin Böcek Üretimi Yapılacak

Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) da desteklediği, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliği ile Finike'de böcek üretimi yapılacağı söyledi.

BAKA tarafından finanse edilen, Finike Ziraat Odası ve Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği tarafından narenciye yetiştiriciliğinde biyolojik mücadele ve hastalıkları konusunda seminer düzenlendi.

Finike Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bülbül, SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr. İsmail Karaca ile biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla ortak proje hazırladıklarını söyledi.

Projeyi, BAKA'ya sunduklarını ve kabul edildiğini belirten Bülbül, "Gelecek süreçte proje kapsamında sadece narenciye değil, örtü altı tarımında kullanılmak üzere de böcek üretimi yapılabilecek. Çalışmayı tarımda biyolojik mücadele açısından önemli görüyoruz" dedi.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. İsmail Karaca da biyolojik mücadeleyi önemsediklerini, üniversite laboratuvarlarında 27 iklim odası bulunduğunu ve her yıl bir milyon böcek üretildiğini söyledi.

Karaca, yeni üretimine başladıkları 22 noktalı uğur böceğinin yaprak bitlerinde büyük etki yarattığını belirterek, "Biyolojik mücadeleye her çiftçinin katkı sağlaması gerekiyor. Herhangi bir bahçedeki zararlılar hemen yanındaki bahçeye de zarar verebilir. Bu yüzden mücadele topyekun olmalı. Unlu bit, bir arıcı böcek ve avcı böcekle çözüme kavuşturulabilir. Bu böcekler kışı geçiremediği için her yıl ilaçlama gibi böcekleri bahçenize salmanız gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA