Amerika'yı Değiştiren Irkçı Terörist Saldırının 50'nci Yılı

WASHINGTON - 15 Eylül, ABD'nin Alabama eyaletinin Birmingham kentinde meydana gelen ve Amerika tarihinin dönüm noktalarından biri olan 1964 Sivil Haklar Yasası'nın çıkmasına yol açan ırkçı terörist eylemin 50'nci yılı.

Birmingham'da, 4 kız çocuğunun ölümüne neden olan, ırkçı beyazların kurduğu, siyahilere karşı saldırılarıyla bilinen radikal örgüt Ku Klux Klan tarafından gerçekleştirilen bombalama eyleminin 50. yılında kilise çanları mağdurlar için çaldı.

Birmingham'ın 4'üncü Afrikan-Amerikan kökenli belediye başkanı olan ve olayın 50'nci yılındaki anma törenine ev sahipliği yapan William Bell, ''Bu şehirde her bir insan, kurbanlardan en az birini veya ailesini tanıyordu. Carol Robertson benim kuzenim. Denise McNair kardeşimle okula gitti. Annesi kardeşimi eğitti. Olayın acısını hissediyorum'' dedi.

Birmingham'da, 15 Eylül 1963 Pazar günü, sabah saatlerinde Baptist Kilisesi'nde bir ''pazar okulu''nun yapıldığı sırada dinamit patlatılması sonucu Carol Robertson ,Addie Mae Collins,Cynthia Wesley ve Denise McNair adlı 4 kız çocuğu hayatını kaybetmişti.

Olayın meydana geldiği tarihten bir yıl sonra, John Kennedy'nin suikasta uğramasının ardından görevi devralan dönemin Başkanı Lyndon Johnson, Sivil Haklar Yasası'nın çıkmasını sağlamıştı.

Kaynak: AA