Beşikten Mezara Obeziteyle Mücadele

ANKARA - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Türkiye'nin de aralarında bulunduğu, obeziteyle mücadele programı yürüten ülkelerde, gebelik öncesinden başlayarak hamilelik ve erken çocukluk döneminde, ergenlik ve yetişkinlikte yaşam boyu sağlıklı ve dengeli beslenme desteklenecek.

Dünya Sağlık Örgütünce yürütülen obeziteyle mücadele programı çerçevesinde hazırlanan deklarasyon, eylülde İzmir'de yapılacak toplantıda karar olarak ele alınacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ay başında Viyana'da düzenlenen "Beslenme ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bakanlar Konferansı"nın, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve beslenme ilişkisine odaklanan ilk toplantı niteliği taşıdığını bildirdi.

Katıldığı konferans kapsamında düzenlenen, "Diyet ve fizik aktivite ile ilişkili bulaşıcı olmayan hastalıkların surveyansı ve izlenmesinin geleceği" konulu panelde Türkiye, Ermenistan, Bulgaristan, Türkmenistan, Estonya, Tacikistan ve Çek Cumhuriyeti'nin yer aldığını, ülkelerin burada deneyimlerini ve yaşadıkları güçlükleri paylaştıklarını anlatan Yardım, konferansta ele alınan "Viyana Deklarasyonu"nun üye ülkelerin görüşleriyle tamamlanarak imzalandığını belirtti.

Yardım, deklarasyonun 16-19 Eylül tarihlerinde İzmir'de yapılacak 63. Avrupa Bölge toplantısında karar olarak ele alınacağını bildirdi.

-Her yaşta obeziteyle mücadele

16 maddeden oluşan "Viyana Deklarasyonu"nun, "Sağlık 2020" çerçevesinde belirlenen 5 eylem başlığında uygulanacak aktiviteleri öngördüğünü ifade eden Yardım, sektörler arası işbirliği, oluşturulacak ittifak ve ağlarla vatandaşların teşvik edileceğini, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının destekleneceğini söyledi.

Yardımın verdiği bilgiye göre, obeziteyle mücadele programı kapsamında, özellikle sağlıksız diyetler ve hareketsiz yaşam, besin yetersizlikleri ve yetersiz beslenme önlenecek, sağlıklı beslenme çevreleri oluşturularak risk faktörlerine maruziyet azaltılacak.

Çocuklar, gebeler, engelliler, yaşlılar ve kötü beslenenler daha korunmasız oldukları için gebelik öncesinden başlayarak gebelik ve erken çocukluk döneminde, ergenlik ve yetişkinlikte, yaşam boyu sağlıklı ve dengeli beslenme desteklenecek.

"Sağlık 2020" hedeflerinin başarılabilmesi için ulusal beslenme politikaları güçlendirilecek, toplumun beslenme durumu sürekli araştırılacak.

Beslenme ve fiziksel aktivite konularında olumlu davranışların geliştirilmesi için sağlık sistemi güçlendirilecek, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite ve kanser gibi beslenme ile ilişkili önlenebilir, kaçınılabilir ve tedavi edilebilir hastalıklar için bütün toplumu kapsayıcı sağlık sigortası oluşturulacak.

Kaynak: AA