Kimya Sektörünün Meseleleri Bu Toplantıda Masaya Yatırıldı

BTSO Yönetim Kurulu üyesi İlker Duran kauçuk, boya, otomotiv sektöründen, kaçak kullanım, vergi yükü ve bürokratik engeller yüzünden ciddi şekilde kan kaybeden firma ve sanayicilerin olduğunu söyledi.

Kimya Sektörünün Meseleleri Bu Toplantıda Masaya Yatırıldı
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 22. Komite tarafından düzenlenen toplantıda, kimya, boya, makine sanayi ve otomotiv sanayi gibi sektörlerde kullanılan solvent ve madeni yağların kaçak ve yanlış kullanımı, yüksek vergi yükü ve bürokratik engeller masaya yatırıldı. BTSO 22. Komite olarak konuyu objektif değerlendirebilecek konumda olduklarını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu ve 22. Komite Üyesi İlker Duran, “BTSO olarak ticaret, sanayi ve üretimden yanayız. Bünyemizde 500’e yakın kimya ile ilgilenen kayıtlı firma mevcut. Solvent ve madeni yağların kaçak kullanımından haksız kazanç elde eden belirli bir kesim var. Sadece solvent kullanan firmaların değil madeni yağ üreten firmaların da bu kaçak kullanım konusuyla ilgili sıkıntıları tabii ki var” dedi.

"KÜÇÜK İŞLETMELER TEKER TEKER KAPANIYOR"
BTSO olarak bu konuda üzerlerine düşen görev neyse yapmaya hazır olduklarının kaydeden Duran, “Kaçak kullanım, vergi yükü ve bürokratik engeller yüzünden ciddi şekilde kan kaybeden kauçuk, boya, otomotiv sektöründen firmalar ve sanayiciler var. Küçük işletmeler teker teker kapanıyor, diğerleri de sektörden bir an önce ayrılma peşinde. Kurallara göre üretim yapan sanayicilerin yaşadığı olumsuzluklara devletin dikkatini çekmemiz lazım. Biz her zaman sanayicinin yanındayız. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın öncülüğünde gerekirse ortak bir heyet ile Ankara’ya ziyaretler gerçekleştirip bu konu hakkında duyarlılık oluşturmamız lazım” diye konuştu.

"ORTAK EYLEM PLANIMIZ YOK"
Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Genel Sekreteri Tufan Çınarsoy, solvent ve türevlerinin ham madde olarak değil kayıt dışı kullanılan bir ürün olarak görüldüğünü kaydederek, “Kimya sektörü maalesef başarılı bir organizasyon kuramamış bir sektör. Ortak eylem planımız yok. Bunu hep beraber değiştirmemiz lazım. Solventin hayati önem taşıdığını gerekli mercilere anlatmamız lazım” dedi.

"1 KG SOLVENTİN ÖTV'Sİ 2.3 TL"
BOSAD Yönetim Kurulu Üyesi Semih İyigüllü, solvent ve türevlerinde uygulanan ÖTV ile ilgili Ankara’da sayısız toplantıya katıldıklarını belirterek, “1 kilogram solventin ÖTV’si 2,3 TL. Bu ÖTV’yi düşürmek için, sanayicileri rahatlatmak için tüm büyük firmaların ve gümrükçülerin katılacağı bir toplantı düzenlememiz gerekiyor. Bu ürünleri kullanan herkes elini taşın altına koymalı. Ortaya bir sistem çıkarmamız lazım. Bürokrasinin hızlı ilerlemesini sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA