İrak Siyasi ve Diplomatik Ortak Koordinasyon Komitesi Toplandı

ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşması bünyesindeki Siyasi ve Diplomatik Ortak Koordinasyon Komitesi Washington'da toplandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, komitenin dördüncü toplantının açılışında ortak basın açıklaması yaptı.

Komitenin en son eylül ayındaki toplantısından bu yana gelişmeler görüldüğünü belirten Kerry, Irak'ın, Kuveyt ile 1991 Körfez Savaşı'ndan kaynaklanan birçok zorlu konuları ele aldığını, Ürdün ile ilişkilerini önemli derecede geliştirdiğini, Türkiye ile ilişkilerini artırdığını kaydetti.

Kerry, bu durumun da bölgedeki daha geniş çaplı ilişkileri istikrarlı kılmaya başladığını ifade ederek, Zebari'nin yakın zamanda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yapacağı görüşmeye yönelik memnuniyetini dile getirdi.

Bunun yanında, Irak'ta son aylarda gerçekleşen siyasi süreçlere yönelik memnuniyetini belirten Kerry, Irak'ın, şu andaki çalkantılı, şiddet içeren ve öngörülemeyen eylemlere sahip bölgenin kavşak noktasında olduğuna dikkati çekerek, eğer kontrol edilmezse bölge genelinde aşırılık yanlısı Sünni ve Şiilerin mezhepsel ayrılıklarının Irak'ın istikrarını tehdit edebilme kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.

Kerry, terör örgütü El Kaide'nin eylemlerini de hatırlatarak, birçok El Kaide liderinin şimdi Suriye içinde faaliyet göstermesi dolayısıyla Suriye'deki krizin diplomatik çözümüne yönelik koşulları oluşturmak için birlikte çalışmayı artırmaları gerektiğini vurguladı.

Bugünkü görüşmede, Iraklılara karşı kullanılmak üzere Suriye'den Irak'a geçen ve Irak üzerinden Suriye'ye taşınan silahlar konusunu da ele alacaklarını bildiren Kerry, İran ve Hizbullah'ın bölgedeki tehlikeli çatışmayı artırmaya yönelik girişimlerini de görüşüceklerini söylerek, şöyle devam etti:

"Onların,yabancı bir savaşa katılmaları için Iraklı gençleri kendi taraflarına çekmek amacıyla mezhepsel ayrılıklar üzerinde oynamalarına izin vermememiz gerektiğinde mutabıkız. Aynı zamanda, El Kaide ve diğer aşırılık yanlılarının çarpıtılmış bir cihat anlayışına katılmalarını sağlamak için Irak ve diğer yerlerden gençleri toplamalarına izin vermememiz gerektiği konusunda da aynı düşünüyoruz. Dolayısıyla bu baskılara karşı durması ve bölge boyunca ılımlı güçlerin artırılması noktasında Irak'a yardım etmeye yönelik taahhüdümüz bulunuyor."

Kerry, ABD'nin, bölgesel zorlukları ele almada Irak hükümetiyle çalışmaya bağlı kalmaya devam ettiğini söyledi.

Güçlü, demokratik ve kapsayıcı bir ülke inşa etme yolunda Iraklılar tarafından atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Kerry, bunun yanında Irak'ta siyasi, ekonomik ve anayasal konularda ilerlemelere ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

-Irak Dışişleri Bakanı Zebari-

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de açıklamasında, ABD ile aralarındaki stratejik çerçeve anlaşmasına olan bağlılıklarını yeniden teyit etti.

ABD ile birçok zorluğa göğüs gerdiklerini ve ikili ilişkilerinin gelişmeye devam ettiğini dile getiren Zebari, ABD'nin kendileriyle süren diyaloğunun, Irak'ın başarısı için ve Ortadoğu'nun kalbinde istikrarlı, kapsayıcı, demokratik ve refah içindeki bir ülke olmaya yönelik devam ettirdikleri değişimin Irak halkı için kritik önemde olduğuna vurgu yaptı.

Zebari, son dönemlerde El Kaide'nin terör saldırılarının ve şiddet eylemlerinin daha sık ölçüde tekrarlandığını gördüklerine işaret ederek, "Ancak tüm bu saldırılara rağmen Irak halkı, bu mezalime boyun eğmedi. Irak, bir iç ya da mezhepsel savaşın içinde değil. 2007, 2008 yıllarında bunları yaşadık ve tekrar yaşamayacağız, Irak hükümetinde bu bağlamda açık bir kararlılık mevcut" diye konuştu.

Terörle mücadelede ve Irak güvenlik güçlerinin Suriye'den Irak'a sızmakta olan El Kaide bağlantılı gruplar ve Nusra Cephesi'nin giderek artan tehdidine karşı koyabilmesi için kapasitelerinin inşası yolunda ABD'nin destek ve yardımlarını, Irak hükümeti ile güvenlik işbirliğini arzuladıklarını ifade eden Zebari, El Kaide'nin yerel değil, küresel bir tehdit olduğunu anlattı.

Zebari, Irak'ın Suriye krizi konusunda bağımsız ve tarafsız bir pozisyona sahip olduğunu belirterek, bir siyasi çözümün Suriye için en geçerli yol olduğuna inandıklarını kaydetti.

İhtilafın her iki tarafıyla da mesafelerini koruduklarını söyleyen Zebari, Irak'ın, Suriye rejimine silah, para ya da petrol tedarik etmediğini belirtti.

Zebari, Suriye'ye Irak hava sahası üzerinden silah akışı konusunda ABD'nin görüşlerini dikkate aldıklarını ve bu konuda bazı adımlar attıklarını bildirerek, Irak hükümetinin de kendi halkının Suriye'ye gitmesi yönünde herhangi bir politikasının olmadığını vurguladı. Zebari, "Irak hükümetinin rızası dahilinde hiçbir Iraklı gönüllü Suriye'ye gitmiyor. Bazı gönüllüler, şiddeti ve ihtilafı artırmak isteyen bazı kişiler, milisler tarafından zorlanmış olabilir. Ama inanın bana, hükümetin böyle bir politikası bulunmamaktadır" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA