Ramazanda Doğru Beslenmeye Dikkat

MUĞLA - Muğla Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, Ramazan ayında doğru beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmek için oruç ibadetinin gereklerinden sahura kalkılması ve iftarda çok fazla yemek yemekten kaçınılması gerektiğini söyledi.

Sahura kalkmadan oruç tutmanın oruçlu geçirilen süreyi çok uzattığını, bünyeyi zorladığını vurgulayan Ceyhan, iftardan sonra da yürüyüş yaparak kas kitle azalmasının önlenebileceğini kaydetti.

Ceyhan, iftar ve sahur arasında sıvı ihtiyacını karşılayacak ortalama 12-14 bardak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda ve sebze sularının sıklıkla tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

İftarda yiyecek ve içeceklerin mümkün olduğunca yavaş tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Ceyhan, şöyle devam etti:

"Bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Gün boyunca açlık ve susuzluk yaşamış vücudumuz ani ve çok fazla besin tüketimine hemen adapte olamaz. Çok hızlı ve çok fazla tüketilen iftardan sonra yorgunluk ve uyku hali gelişebilir. Özellikle iftarda ağır hamur işi tatlılar tüketilmemelidir. İçecek olarak meşrubat ve gazlı içecekler yerine ayran ve su tüketmek daha yararlı olacaktır."

Sahurun Ramazan ayında en önemli öğün olduğuna işaret eden Ceyhan, şöyle dedi:

"Sahurda tüketilen besinler kişinin daha sağlıklı ve zorlanmadan oruç tutmasını sağlar. Uzun süre tokluk sağlayan posalı ve protein içeren besinler sahur öğününde mutlaka yer almalıdır. Sahurda çok yağlı ve tuzlu besinler tüketmek daha sonrasında rahatsızlanmamıza ve oruç tutarken daha fazla susamamıza neden olabilir. Özellikle reflü rahatsızlığından korunmak için sahur öğünü tüketildikten sonra hemen yatılmamalı, en az 30 dakika beklenmelidir. Çay tüketiminin çok fazla olması, idrar söktürücü etkisinden dolayı idrarla fazla sıvı kaybetmemize neden olabilir. Sahurda en fazla 1-2 bardak açık çay tüketilebilir."

Ceyhan, oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde önemli değişiklikler yapmadığını ancak şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği veya özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA