ISAF Kapsamında Alman Ordusu'na Ait 200 Askeri Aracın Gemiye Yüklenme İşlemine Başlandı

ISAF kapsamında Afganistan’dan uçakla Trabzon Havalimanı’na getirilen ve buradan da Trabzon Limanı’na getirilen zırhlı araçlarının kargo gemisiyle Almanya’ya sevk edilmesine sabah saatlerinde başlandı.

ISAF Kapsamında Alman Ordusu'na Ait 200 Askeri Aracın Gemiye Yüklenme İşlemine Başlandı
Alman Silahlı Kuvvetleri Müfettişi Koramiral Manfred Nielson bugün konuyla ilgili basını bilgilendirirken, 25 Nisan’dan itibaren Afganistan’dan havayolu ile sevk edilen malzemelerin Trabzon'da görsel kontrole tabi tutulup tasnif edilerek nakledilmeleri üzere ambalajlandığını hatırlattı

Trabzon Limanı’ndan Almanya’ya gidecek ilk geminin görsellik açısından önemli olduğunu belirten Koramiral Manfred Nielson, “Buradan Almanya’ya ilk geminin çıkacak olması bizim açımızdan çok önemli. Çünkü Afganistan’dan gelecek malzemelerin ilkinin gönderilmesi görsellik açısından önem arzetmekte. Bu operasyon sadece Almanya ile ilgili bir sevkiyat değil, diğer ülkelerin sevkiyatı da söz konusu. Limana gelen Danimarka gemisi sadece Almanya’nın askeri araçlarını değil aynı zamanda müteffik ülke Belçika, Norveç’ın bazı malzemelerini yükleyecek. Sonrasında Portekiz’e uğrayacak buradan da Hollanda’ya ait bazı malzemeleri yükleyecek, yükledikten sonra 10 Ağustos'ta Almanya’ya varmış olacak. Bir sonraki gemi ise Ekim ayı içinde Trabzon Limanı’na gelecek. Sevkiyata katkı sağlayan başta valilik liman işletmesine, havalimanına, gümrüğe, emniyete hepsine çok teşekkür ediyorum. Bunlarla yaptığımız işbirliği o kadar güzel yürüyor ki hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık” dedi.

"BUNDAN SONRA KENDİ GÜVENLİKLERİNİ KENDİLERİ SAĞLAMASINA YARDIMCI OLACAĞIZ"
"Çekilme sonrası Afganistan’da asker kalacak mı ?" sorusuna ise Nielson “ISAF bünyesinde asker bırakmayacağız. Bunun yeni bir tanımı var. Bu kapsamda orada asker bırakacağız. Burada kesin bir karar alınmış değil, Bakanlar Kurulu'nun onayı ile Almanya’nın 600-800 askeri Afganistan‘da bırakabileceği şekilde düşüncesini dile getirdi. Şu an zaten ülkeler arasında da Afganistan’da sağlanacak desteğin devamı ile ilgili görüşmeler hale sürüyor. Nasıl bir rakam olması gerektiği tartışılıyor. Orada kalmasına yönelik düşünceler var. Bu konuda siyasi görüşmeler halen sürüyor. Burada tabiki seçimler ne olacak bu çok önemli. Orada sağlanacak çerçeve şartlar ne olacak bunlar çok önemli bu kararı alırken. Bütün Afganistan’a dağılmıış bir yerdemi yer alacak bu askerler yoksa sadece Kabil’e yoğunlaşmış bir şehirde yer alacak. Bütün bu siyasi görüşmeler henüz tartışma aşamasında. Buradaki öncelikli amaç güvenlik konusunun gittikçe daha çok Afganistan güvenlik güçlerine devredilmesi söz konusu. Yani bizim Afganistan’da 2014 yılından sonrası görevimiz herhangi bir operasyonlara katılmak devriye gezmek değil daha çok Afganistan güvenlik güçlerinin eğitimi ile ilgil olacak. Ben bundan son derece mutluyum. Düşünüldüğü şekilde ilerleyeceğini mutlaka orada veya burada ufak tefek sorunlar olacaktır. Genel olarak baktığımız zaman biz bu görevi düşünüldüğü şekilde yerine getirip Afganistan güvenlik güçlerini gittikçe daha fazla eğitirekten kendi güvenliklerini kendilerinin sağlamasına yardımcı olacağımızdan eminim” diye konuştu

Öte yandan ISAF geri intikali kapsamında zırhlı Alman ISAF araçlarının Almanya’ya sevk edilmek üere Trabzon limanından gemiye yüklenmesi işine bu sabah başlandı. Sürece Alman Silahlı Kuvvetleri Müfettişi Yardımcı Amiral Manfred Nielson da refakat edeceği belirtilirken, Trabzon Lojistik Aktarma Noktasında görev yapan Alman Silahlı Kuvvetleri lojistik personeli yıl başından bu yana Trabzon limanının 'Mavi Saha' denen bölgesinde yaklaşık 200 araç ve konteynır ile çeşitli diğer malzemelerden oluşan sevkiyatın hazırlığı gerçekleşti.
Kaynak: İHA