Eskişehir’de İpek Yolu Şairler Buluşması

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Türksoy ve Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen İpek Yolu Şairler Buluşması’nın Eskişehir ayağı gerçekleştirildi.

Eskişehir’de İpek Yolu Şairler Buluşması
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde Türksoy’un 20. Kuruluş yılı münasebetiyle 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği tarafından düzenlenen programın açılış konuşmasını Türk Kültürü Teşkilatı Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’u temsilen Türksoy Genel Sekreterliği Başkurdistan Cumhuriyeti Ülke Temsilcisi Ahad Salihoğlu yaptı. Salihoğlu, teşkilatın Eskişehir Valiliği ve belediyeleri ile birlikte önemli etkinlikler yaptığını vurguladı. Ahad Salihoğlu, “Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı dünyada Türk kültürünü sanatını geliştiren bakanlıkları, teşkilatları birleştiren uluslararası bir kurumdur ve bizim teşkilatımız Eskişehir Valiliği ve belediyeleri ile birlikte çok önemli etkinlikler yapmaktadır. Bugün de Türk dünyasının çeşitli ülkelerinden gelen şairler size kendi eserlerini sunacaklardır ve biz burada ortak kültür mirasımızı size tanıtmaktan mutlu olduğumuzu söylemek istiyoruz” dedi.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, İpek Yolu Buluşması’nın Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan,Özbekistan, Rusya Federasyonu’na bağlı olan Altay, Hakas ve Başkurdistan, Gagauz, Tataristan, Kosova, Makedonya, Balkan Cumhuriyeti, Kerkük, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nden ve Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen, sevgi ve güzelliği sanatla bütünleştiren, insan fıtratındaki aşk meşalesini yüreklerde tutuşturan, sözün özü şiirle, gönül gözü insanla buluşturan bir etkinlik olduğunu belirtti.

Tuna, “Gönülleri aşk güneşiyle dolduran en güzel araç şiirdir. Güzel Türkçemizin farklı notaları yani şive ve lehçeleriyle gönülleri aşkla doldurtan siz kıymetli şairlerimizle gönül yolculuğuna çıkacağız’’ diye konuştu.

Ardından Vali Tuna şunları kaydetti:
‘‘Türk dünyasının Anadolu’dan yükselen sesi Yunus Emre gibi farklı coğrafyalarda da insanlığa ümit ve hayat vermiş gönül erlerinin ortak kelimesidir gönül. Gönül kelimesi sadece Türkçe’ye özgü bir kelimedir. Başka bir dile çevrilememiştir. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de Türk dünyasının gönül ünvanı çeşitli etkinliklerle bir araya gelmekte. Maskotumuz ise 13. yüzyılda yaşamış Nasreddin Hoca. 2013’de Türk Dünyası Başkentliği için o 13. yüzyılda meşhur fıkralarından birinde yer alan, ‘dünyanın merkezi burası sözü’ ile ilimizi dünya şehir yapmıştır. Mizahtır bu söz ancak mizah şakaya gelmez. Üstelik Nasreddin Hoca güldürür. Güldürürken de düşündürür. ‘Dünyanın merkezi burasıdır’ der, inanmayanlara da ‘İnanmazsanız ölçün de bakın’ diye meydan okur. O halde şiirin gölgesinde huzur bulacağımız bu akşam vesilesi ile ölçmek isteyenlere karınca kararınca yol gösterelim.’’
Program, Vali Tuna’nın konuşmalarının ardından çeşitli ülkelerden gelen şairlerin şiirleri ile devam etti. Şiirlerin okunmasının ardından ise Vali Güngör Azim Tuna, şairlere çiçek takdim etti.
Kaynak: İHA