Atalay: Komisyon, Çözüm Sürecinde Bir Adım Olacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Meclis araştırma komisyonu oluşturulması çözüm sürecinde ileriye doğru attığımız bir adım olacaktır.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecini değerlendirilme komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

Atalay, “Bu araştırma önergesinin amacı TBMM'de bir komisyon kurularak yüce Meclis'in ve tüm siyasi partilerin çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerinin, tekliflerinin alınmasıdır.” diye konuştu.

Zaman zaman Meclis’e bilgilendirme yapılmadığı yönünde eleştiriler yapıldığını hatırlatan Atalay, “Bu komisyon vasıtası ile yüce Meclisimizin hem bilgilendirilmesi mümkün olacak hem de katkılarının alınması süreci yürüyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Çözüm sürecine yönelik toplumsal destek sürerken, sürecin siyasal partilerin ayağının eksik kaldığı, Meclis’in bilgilendirilmediği ve yeterince katkısının alınmadığına dair eleştiriler geldiğine dikkat çeken Atalay, “AK Parti ve hükümet olarak siyasal partilerin çözüm sürecine desteklerinin alınması için her zaman gayret içinde olduk. Ama bu gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmadı.” ifadesini kullandı. Atalay, konuyla ilgili Meclis’i genel görüşme çerçevesinde bilgilendirmeye de açık olduklarını söyledi.

Atalay, şöyle devam etti: “Bir taraftan bütün farklı kesimler ile toplumun görüş ve önerilerini alırken, Meclis’in de desteğini, görüş ve önerilerini almak istiyoruz. 30 yıldır devam eden Türkiye’nin en önemli sorunu olan bu soruna ve çözüm sürecine ilişkin Meclis’in katkısının alınması amacı ile komisyon kurulmayacaksa başka hangi amaçla komisyon kurulabilecektir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamını ilgilendiren böyle önemli bir konuda Meclisimizin değerlendirme, teklif ve katkılarının alınması büyük önem taşımaktadır. Kurulacak Meclis araştırma komisyonu ile bir taraftan yakın tarihimizin en önemli sorunu hakkında partilerimizin, milletvekillerimizin desteği, görüşü alınırken; diğer taraftan karşılıklı bir bilgilendirme de söz konusu olacaktır. Bu bakımdan hükümet olarak komisyon çalışmaları sırasında her türlü desteği sağlayacağımızdan emin olunmasını istiyoruz. Araştırma Komisyonu aracılığı ile çözüm sürecinin farklı aşamaları hakkında milletvekillerini bilgilendirme imkanı da bulmuş olacağız." Atalay, Meclis araştırma komisyonu oluşturulmasının çözüm sürecinde ileriye doğru atılan bir adım olacağını kaydetti.