Çelik, İlo 9. Avrupa Bölge Konferansı'nda Konuştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şu an yaşanan krizin, yaşlı dünyanın yaşadığı ne ilk ne de son kriz olduğunu belirterek, bu krizin de sona ereceğine herkesin inanması ve buna göre hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Norveç'e giden Çelik, Uluslararası Çalışma Örgütü 9. Avrupa Bölge Konferansı'nda genel kurula hitap etti.

Çelik, Türkiye'nin, son on yıldır siyasi istikrarla beraber, her alanda uygulanan etkili politikalarla dünyada krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer almayı başardığını ifade etti.

Kriz sonrası Türk ekonomisinin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini anlatan Çelik, G-20 ülkeleri arasında kriz döneminde istihdamını en fazla artıran ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

Türkiye'de istihdamla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, iş gücü piyasasını canlandırmak için istihdam teşvik paketlerinin uygulamaya konulduğunu, gençler ve kadınların istihdamını artırmaya yönelik teşviklerin uygulandığını, bu teşviklerden halen 220 bin kişinin yararlandığını kaydetti.

Çelik, özel sektör ve kamuda engelli istihdamının teşvik edilerek, engelli kontenjan kullanım oranının yüzde 70'e yükseldiğini belirtti.

İşsizlik sigortasının, etkin bir sosyal koruma aracı olarak kullanılmaya başlandığını, kriz döneminde 1,5 milyon kişiye İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeme yapıldığını bildiren Çelik, krize rağmen sosyal yardımlarda herhangi bir kısıtlamaya gidilmediğini, geçen yıl 12 milyar dolar sosyal yardım yapıldığına işaret etti. Faruk Çelik, bu uygulamalar sayesinde, geçen yıl yarısı kadınlardan oluşan, 1 milyon 291 bin kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

Çelik, örgütlenmenin önünü açan Anayasa değişikliği, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, memurlara toplu sözleşme hakkı getiren kanun gibi birçok düzenlemeyi, yapıcı ve uzlaşmacı sosyal diyalog anlayışıyla yürürlüğe koyduklarını anlattı.

İşsizlikle mücadelenin, yerel ve küresel ölçekte kapsamlı çalışmayı gerektirdiğini vurgulayan Çelik, "sadece benim ülkemde işsizlik sorunu çözülsün, gerisi önemli değil" yaklaşımının yanlış olduğunun bilincinde olunmasını istedi.

Çelik, bu nedenle ülke içinde olduğu kadar, uluslararası düzeyde de işbirliği mekanizmalarının etkin şekilde işletilmesi gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede, G-20 çalışma bakanları olarak 2009 yılından bu yana çeşitli gündemlerle düzenli bir araya gelerek, krize karşı alınan tedbirleri ve ortak adımları tartıştıklarını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"İçinden geçtiğimiz kriz, yaşlı dünyamızın yaşadığı ne ilk ne de son krizdir. Bu krizin de sona ereceğine hepimiz inanmalı ve buna göre hareket etmeliyiz. Burada dikkat etmemiz gereken şey ise krizi en az hasarla atlatmak ve tekrar büyüme yolunda güvenle ilerlemek olmalıdır."

Muhabir: Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA