'Hükümetin öngörüsüyle Öcalan'ın gördüğü resim örtüşüyor'

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Doğu Ergil, PKK'nın sınırdışına çekilmesiyle ilgili İmralı'dan Kandil'e götürülen yeni mektubu değerlendirdi.

'Hükümetin öngörüsüyle Öcalan'ın gördüğü resim örtüşüyor'
Akil İnsanlar listesinde yer alan ve İç Anadolu Bölgesi'nde görev alacak olan Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Doğu Ergil, barış sürecine ilişkin soruları yanıtladı.

PKK'nın sınırdışına çekilmesiyle ilgili İmralı'dan Kandil'e yeni mektup götürülüyor. Peki Kandil'e gönderilen mektuptan geri çekilme ya da silahların bırakılması ve parlamentonun sürece katkıları konusunda ne çıkar? Doğu Ergil NTV'nin canlı yayınında yanıtladı.

Ergil, parlamentoda bu konunun ele alınmasını şöyle değerlendirdi:

'PKK yönetimi en azından güvence sağlamak için yani yolda kazaya uğramamak için kendilerine verilmiş resmi söz olarak tescil etmek istiyor. Bunu da hükümnet çevresi anladı ve o yüzden palamento harekete geçiyor. '

'ÇEKİLME VE SİLAHSIZLANMA ZOR BİR SÜREÇ '


Çekilme ve silahsızlanmanın zor bir süreç olduğunu vurgulayan Doğu Ergil, 'Ülke içinde hazırlık yapmak lazım, örgütün hazırlık yapması lazım. Sınır dışına çekildikten sonra Türkiye ile olan ilişkilerinin tanzim edip bir düzene konması lazım. Bir de örgüt çekildikten sonra çeşitli ülkelerdeki varlığı ve etkisiyle Türkiye'nin dış politikasına katkıda mı bulunacaktır, engel mi olacaktır bütün bunların hepsinin hesabı yapılması lazım ' şeklinde konuştu.

Bugün Öcalan'ın bu konularda belirleyici bir aktör olarak ortaya çıktığını söyleyen Ergil şunları söyledi:

'Ortadoğu için sözünü ettiğim Türk -Kürt işbirliğinin her iki tarafta da yararlı olabileceği ve her iki nüfusu da aynı çatı altında yaşamak üzere katkıda bulunacağını kabul etmiştir. O yüzden bugün hükümetin öngörüsüyle Öcalan'ın gördüğü Türkiye ve Ortadoğu resmi örtüşmektedir. Bu da büyük bir şanstır. ' BEYAZ GAZETE