İşitme Engelliler 'engelsiz Mesajla' İletişim Kuracak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, en büyük engelin 'zihinlerdeki engeller' olduğunu belirterek, engellilerin acınmaya değil, anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 'İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz Sosyal Sorumluluk Projesi' tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıya, Bakan Yıldırım'ın yanı sıra, Türk Telekom A.Ş. Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ve PTT Genel Müdürü Osman Tural katıldı.

Yıldırım, yaptığı konuşmada, en büyük engelin zihinlerdeki engeller olduğunu belirterek, engellilerin acınmaya değil, anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Engelli vatandaşların gönderecekleri mesajlarla bir imkanın getirildiğine dikkati çeken Yıldırım, bu hizmetin vatandaşla kurum arasında aracılık yaptığını ifade etti.

Yıldırım, "Aşık Veysel de bir engellidir, onun gözleri görmüyordu ama gönül gözü açıktı, gönüllere hitap etmiş. Onun görme engelli olması dünyaca bilinen bir usta şair olmasına engel değil" dedi.

Yıldırım, "Engellilerin bazı hizmetlere erişimini engelleyen yasaklar vardı, engellilerin erişemeyeceği yasaklar koymuşuz. İşaret dili yasaktı, her alanda fırsat eşitliğini de ön planda tutan hükümetimiz engelli yurttaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmaya, umut ve özlemlerini gidermeye devam etmektedir. İlk iş kuşkusuz, onlara fırsat sağlamaktır. Engelli olmayan vatandaşlar gibi, onları toplumun üreten bir ferdi olarak görmemizdir" şeklinde konuştu.

İşitme engelli Nihat Kihtir, "Bir gün evlenirsem eğer çocuğumun da benim gibi sessiz bir dünyada yaşayacağını düşünüyorum. Bunları bana acımanız için söylemiyorum. Mutlu bir ailede büyüdüm. Ailemle güzel bir iletişimimim var, evde bir sorun yaşamıyorum ama evin dışına çıktığımda sorunlar yaşıyorum. Sizin farkında olmadıklarınız bazen benim için zorluklar yaratıyor. Yemek siparişi veremiyorum, minibüse bindiğimde şoföre ineceğim yeri söylemek bazen zor oluyor" dedi

Nihat Kihtir'in konuşmasını salonda bulunanlar işaret diliyle alkışladı. İşitme engelli Tekin Talay'ın annesi Cevriye Talay, yaşadıklarını anlatırken duygulu anlar yaşadı.

Türk Telekom A.Ş Genel Müdürü Yılmaz, projeyle yaklaşık 3 milyon işitme ve konuşma engelli vatandaşa hizmet vermeyi planladıklarını belirterek, işitme ve konuşma engellilerin yaşadıkları sıkıntıları giderecek sistemle bu sorunlara çözüm sunduklarını ifade etti.

Engeli vatandaşların SMS'lerinin SMS'le cevaplanacağını söyleyen Yılmaz, kullanıcılardan ek bir cihaz veya başka maliyetlerin alınmayacağını bildirdi.

Bakan Yıldırım'a sürpriz yapan Türk Telekom çalışanları hazırladıkları klipte, 'Uzun İnce Bir Yoldayım' türküsünü seslendirdi. Yıldırım, türküye eşlik etti.

Toplantıda, 'Engelsiz Mesaj' projesini test etmek amacıyla, Başkent Doğalgaz ve PTT Kargo ile canlı bağlantı yapıldı. Gönderilen mesajın alınıp alınmadığı Bakan Yıldırım tarafından teyit edildi. Başkent Doğalgaz'daki yetkililere bağlanan Yıldırım'ın, "En kısa zamanda siyasetçi sözüdür. Süre vereceksin, 15 dakika veya başka bir şey diyeceksin. Bunlar eski tip siyasetçiler, bizde dakiktir" demesi salonda gülüşmelere neden oldu

Yıldırım, konuşması sonrası işaret dili eğitim sınıflarını gezdi.

Proje, Türkiye'de ilk kez işitme engellilerin kamu ve özel kuruluşlardan kısa mesaj yoluyla hizmet almalarını sağlayacak. 'Engelsiz Mesaj' adlı hizmetle işitme engelliler, taleplerini yazılı olarak sabit hatlara gönderebilecek. Bu iletişim kolaylığı ile işitme engelliler, ulaşım, güvenlik ve sağlık gibi geniş bir yelpazede hizmet alabilecek. İşitme engelliler, bu sistemle ev ve cep telefonlarından kısa mesaj ile 444'lü ve sabit telefonlara interaktif (çift yönlü) erişim sağlayacak şekilde özel ve kamu kuruluşlarına mesaj göndererek hizmet alabilecek. 'Engelsiz Mesaj' programı, sadece mesajı alacak olan kurumun bilgisayarına WEB üzerinden kolayca kurulabiliyor

Kaynak: İHA