İlçe Merkezindeki Sokollu Kasım Paşa Külliyesi’nin Cami Kısmı 1 Yıl Gibi Kısa Bir Sürede Ayağa Kaldırıldı

Havsa’nın en önemli tarihi eseri olan Sokollu Kasım Paşa Külliyesi, Havsa Kaymakamlığı’nın girişimleri sonucu ayağa kaldırılıyor.

İlçe Merkezindeki Sokollu Kasım Paşa Külliyesi’nin Cami Kısmı 1 Yıl Gibi Kısa Bir Sürede Ayağa Kaldırıldı
Trakya Kalkınma Ajansı’nın da destek verdiği projede külliyenin cami kısmı tamamlanma aşamasına geldi. Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş, Edirne’ye giden ziyaretçilerin Selimiye Cami’nden önce mutlaka ilçelerindeki külliyeyi görmelerini tavsiye etti.
‘Ustalık eserim’ dediği Selimiye Cami’ni bitirdikten iki yıl sonra Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu Kasım Paşa için Mimar Sinan tarafından Havsa’ya yaptırılan Sokollu Kasım Paşa Külliyesi, Trakya Kalkınma Ajansı’nın 2011 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında yeniden onarılıyor. 2012 yılının Haziran ayında başlanan çalışmalarda sona yaklaşılırken caminin ihtişamı şimdiden görenleri büyülüyor.

“SELİMİYE CAMİ’NDEN ÖNCE SOKOLLU KASIM PAŞA CAMİ’SİNİ GÖRÜN”
Sona gelinen restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak Şehit Öğretmen Mehmet Birol Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde bir toplantı düzenlendi.

Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş’ın yanı sıra ilçede görevli daire müdürlerinin katıldığı toplantıda konuşan Kaymakam Demirtaş, Mimar Sinan tarafından yapılan külliyenin bir parçası olan Sokollu Cami’nin restorasyonunda sana gelindiğini ifade etti.

Caminin yıllar önce kaybolan cemaat yerinin aslına uygun olarak yeniden düzenlendiğini kaydeden Demirtaş, “Mimar Sinan, Selimiye Cami’nin 1575’te bitirdikten iki yıl sonra ilçemize, caminin de yer aldığı külliyeyi inşa etti. Edirne’ye giden ziyaretçilere önerim, o muhteşem Selimiye Cami’ni görmeden önce ilçemize gelerek Sokollu Kasım Paşa Külliyesi’ni ziyaret etsinler” dedi.

Caminin yanı sıra külliye içinde yer alan tarihi çeşmenin de aslına uygun olarak restore edildiğini kaydeden Demirtaş, külliyenin diğer kısımlarının da önümüzdeki yıllarda restore edileceğini belirtti.

Cami restorasyonunun Haziran ayına kadar tamamlanacağını da kaydeden Demirtaş, çevre düzenlemesinin de yapılmasının ardından caminin güzel bir görünüme kavuşacağını sözlerine ekledi.

Havsa Kaymakamlığı ile Trakya Kalkınma Ajansı ortaklığında yürütülen restorasyon çalışmaları, 2012 Haziran ayında başlarken cami için toplamda 651 bin 460 TL para harcandı.
Kaynak: İHA