Bm Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer İle Görüşen Kktc Başbakanı Küçük Açıklaması

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile görüşen KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs çözüm müzakerelerinin başlayacağı tarihin kesinleşmediğini ifade ederek, yıl sonu itibarıyla bir çerçeve anlaşmasının ortaya çıkmasını ümit ettiklerini söyledi.

Başbakan Küçük, KKTC'de resmi temaslarda bulunan Downer ile makamında bir araya geldi. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin de hazır bulundu.

Küçük, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs'taki seçimler nedeniyle müzakerelere bir süre ara verildiğini anımsatarak, Downer'ın yeniden adaya gelerek görüşmeleri başlatmak için temaslarda bulunduğunu aktardı.

Downer ile yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Küçük, Kıbrıs müzakerelerinin çözümü ve BM parametreleri çerçevesinde bir anlaşmaya ulaşabilmek için ellerinden gelen tüm gayreti ortaya koymaya hazır olduklarını vurguladı.

Downer ile süreç içerisinde yeniden görüşmeyi umduğunu kaydeden Küçük, Downer'ın çabalarının hem Kıbrıs Türk tarafı hem de Rum tarafı için yararlı olacağına inandığını söyledi.

Kıbrıs görüşmelerinin başlayacağı tarihin kesinleşmediğini ifade eden Küçük, ancak yıl sonu itibarıyla bir çerçeve anlaşmasının ortaya çıkmasını ümit ettiklerini ifade etti.

Downer'ın beklentisinin de bu yönde olduğuna dikkati çeken Küçük, şöyle konuştu:

"2013 yılının görüşmeler açısından en uygun yıl olduğunu, iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sonraki yıllarda hem Türkiye'de hem de KKTC'de seçimler var ve dolayısıyla görüşmeler seçimlerden ister istemez etkilenecektir. Kıbrıs'ta çözüm müzakerelerinin başlayacağı tarih kesinleşmedi. Yıl sonu itibarıyla bir çerçeve anlaşması ortaya çıkmasını ümit ediyoruz. Kıbrıs müzakerelerinin çözümü ve BM parametreleri çerçevesinde bir anlaşmaya ulaşabilmek için elimizden gelen tüm gayreti ortaya koymaya hazırız."

Downer'ın gelecek hafta başında Türkiye'de temaslarda bulunması bekleniyor.

Muhabir: Murat Demirci

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA