Davutoğlu: Gazze Ziyareti Konusunda Bir Kriz Çıkartmaya Çalışmamak Lazım

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Başbakan Erdoğan'a Gazze'ye yapmayı planladığı ziyareti ertelemesi gerektiğini söylediği konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘‘Herhangi bir spesifik tarih hiçbir zaman zikredilmedi.Buradan bir kriz çıkartmaya çalışmamak lazım. En doğru zamanda, barış mesajı ve yaklaşımı ile Sayın Başbakanın Gazze ziyareti gerçekleşir. Bütün Gazzeliler ve Filistinliler hasretle bunu bekliyor.’’ şeklinde konuştu.

Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi bitiminde Türk gazetecilere değerlendirmede bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı ikili görüşmede Başbakan Erdoğan’ın Gazze’ye ziyaretinin ertelenmesi gerektiği konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ‘‘Sayın Kerry ile dostane bir şekilde bu konuyu da paylaştık. Türkiye bütün dış politika konularında kararlarını kendi iradesi ile Sayın Başbakanımızın, devlet yetkililerin nereye ne zaman gidecekleri tamamen onların uhdesinde olan bir husustur. Türkiye, bütün taraflarla istişare ederek en doğru zamanlamayı yaparak bu tür ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Dikkat ederseniz, Gazze konusunda hep belli bir hassasiyet içinde davrandık. Gazzeli kardeşlerimiz baskı gördüklerinde onlara sahip çıktık ama bir taraftan da Gazze’de sükûnet ve huzurun sağlanması için elimizden gelen çabayı gösterdik. Sayın Kerry ile de bunu paylaştık. Açıklamanın içinde Sayın Kerry, ‘‘nihai olarak kendi takdirleridir ifadesi var bunu da söyledim’’ dedi bana, ama basın tek bir cümleyi alıp manşete çıkartınca o belirlemiş oldu yaklaşımı. Ben bu tür açıklamalardan kaçınılması gerektiği hususunu kendisi ile paylaştım.’’ sözlerine yer verdi.

‘GAZELLİLER HASRETLE BAŞBAKANI BEKLİYOR’
Gündemi işgal eden Gazze’ye ziyaret tarihi ile alakalı Davutoğlu ‘‘Herhangi bir spesifik tarih hiçbir zaman zikredilmedi. Buradan bir kriz çıkartmaya çalışmamak lazım. En doğru zamanda, barış mesajı ve yaklaşımı ile Sayın Başbakanın Gazze ziyareti gerçekleşir. Bütün Gazzeliler ve Filistinliler hasretle bunu bekliyor.’’ dedi.

‘KAÇIRILAN SEKİZ TÜRKÜN SAĞLIĞI İYİ’
Afganistan'ın doğusundaki Logar bölgesinde helikopterleri zorunlu iniş yapan sekiz Türk vatandaşının Taliban tarafından kaçırıldığı haberlerinin sorulması üzerine Davutoğlu, ‘‘Öncelikle bize bir kaza ve kaza neticesinde kayıp haberi geldiğinde çok kaygılanmıştık, sağlıkları konusunda. Hamdolsun, vatandaşlarımızın sağlığının iyi olduğunu bir çok kanaldan teyit ettik. Afgan Dışişleri Bakanı da bunu teyit etti. Biran önce özgürlüklerine kavuşmaları için bütün kanalları kullanarak elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.’’ şeklinde konuştu.

‘KARDEŞ ÜLKE IRAK’TA AKAN KAN DURMALI’
Irak’ta namaz çıkışı patlatılan bir bombada çok sayıda ölü ve yaralıların olduğu haberi üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ‘‘Dost ve kardeş Irak’ta dökülen her damla kardeş kanı yüreğimizi sızlatıyor. Hangi etnik ve mezhebi kökenden olmuş olması önemli değil. Son olayla ilgili daha geniş bilgi almaya çalışıyoruz. Bu acıları bir daha yaşamamalarını umut ediyoruz. Irak’ta bu kesimleri kuşatan bir siyasal yapı kurmak bir zarurettir.’’ diyerek Irak hükümetinin gerekli duyarlılığı göstermesi çağrısında bulundu .