Kezban Hatemi: İnsanlık Onuruna Uygun Olmayan Bir Tablonun Yaşandığı Yerdeyiz

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 28 Aralık 2011 tarihinde Kuzey Irak'a kaçakçılığa giderken terörist zannedilerek düzenlenen bombardımanda hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret etti.

Kezban Hatemi: İnsanlık Onuruna Uygun Olmayan Bir Tablonun Yaşandığı Yerdeyiz
19'u öğrenci 34 kişinin anne ve kız kardeşleriyle konuşan heyet üyesi Avukat Kezban Hatemi, insanlık onuruna uygun olmayan bir tablonun yaşandığı yerde olduklarını söyledi.

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Şırnak temaslarının son günü bombardımanda 34 evladını yitiren Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyüne ayırdı. Diyarbakır ve Mardin programlarının ardından dün Şırnak’a gelen heyet bu sabah tam kadro Gülyazı(Roboski) köyüne geçti. Başkan Yılmaz Ensaroğlu, Başkan Vekili Kezban Hatemi, Sekreter Mehmet Emin Ekmen, üyeler Murat Belge, Fazıl Hüsnü Erdem, Yılmaz Erdoğan, Etyen Mahçupyan ve Ahmet Faruk Ünsal, Gülyazı köyü camiinde ailelerle bir araya geldi. Duygulu anların yaşandığı buluşmada, bazı heyet üyeleri gözyaşlarına hakim olamadı. Kezban Hatemi, annelere sarılarak acılarını paylaşırken, yapılan Kürtçe konuşmaları, sanatçı Yılmaz Erdoğan heyet üyelerine tercüme etti.

HATEMİ: BÜTÜN FAİLİ MEÇHULLER ORTAYA ÇIKARILSIN
Camide acılı anneler Felek Encü ve Emine Ürek'in yanına oturan Avukat Kezban Hatemi, insan onuruna uygun olmayan bir tablonun yaşandığı yerde olduklarını söyledi.

Bu ülkede yıllarca yapanın yanında kar kaldığı durumların yaşandığını anlatan Hatemi, "Bizler faili meçhuller ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Bütün failler ortaya çıkarılmalı. Burada bir acı yaşanıyor. Bakın elimde ölen çocuklardan birinin hayali duruyor. Selami Encü isimli üniversite öğrencisinin okurken yaptığı projeler var. Birinin de mesajı var ve 'Beni bu karda bu kışta bu para için sınır dışına gönderen bir düzen var. ' diyor." diye konuştu.

Hatemi bu sırada yanındaki acılı anneden mendil alarak gözyaşlarını sildi.

ERDOĞAN: HER BARIŞ, SAVAŞTA YİTİRDİĞİ CANLARA BORÇLUDUR
Sanatçı Yılmaz Erdoğan ise mezarlıkta kardeşi Hasan ve Barış Encü'yü kaybeden Mehmet Encü'yle görüştü. Encü'yü dinleyen Erdoğan, "İnşallah sizin bu çocuklarınız barışın kahramanı olur çünkü onlar savaşın mağduru oldu. Onlar şuan cennettedirler." dedi.

Erdoğan daha sonra bombardımanda kaybettiği amcasının fotoğrafını taşıyan 6 yaşındaki Tirêj Encü ile Kürtçe sohbet etti. Erdoğan, küçük çocuğa taşıdığı fotoğrafın kimin olduğunu sordu, çocuk ise amcası olduğunu söyledi.

"AKİL İNSANLAR HEYETİ ULUDERE KOMİSYONU'NDA YER ALSIN"
Ölenlerden Mehmet Tosun'un babası Zeki Tosun ise heyetle bir süre konuştu.

Tosun, annelerin gözyaşlarının dinmediğini belirtti.

Başlatılan barış sürecini bütün vicdanlarıyla desteklerini anlatan Tosun, tek isteklerinin Roboski için adalet olduğunu dile getirdi. Tosun, "Bu süreci başlatanları kutluyorum. Hep birlikte buna destek vermemiz gerekiyor. Uludere Komisyonu Raboru açıklandı. Ben bir çağrım olacak. Komisyon üyelerinden birinin çocuğu bu olayda ölseydi onlar bu raporu kabul ederler miydi? Bu çocuklar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı. Okul ihtiyaçları, ev ihtiyaçları için bu işi yapıyorlardı. 19'u öğrenciydi. Akil İnsanlar Heyeti'nin Uludere Komisyonu'nda yer olmasını istiyoruz. Bu bölgedeki insanların eline silah değil kalem vermemiz gerekiyor. Barış gelsin diyoruz ama diğer taraftan korucu kadroları açılıyor." diye konuştu.