Kazdağları'ndaki Altın Madenciliği Panelde Ele Alındı

Çanakkale'de bulunan Kazdağları'nda altın arama çalışmaları, bir panelde ele alındı.

Kazdağları'ndaki Altın Madenciliği Panelde Ele Alındı
" Kazdağları ve Siyanürlü Altın Madenciliği" isimli panel, Türkiye Barolar Birliği ve Çanakkale Barosu tarafından düzenlendi.

Panele Çanakkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, Çevre Komisyonu üyeleri ve az sayıda çevreci katıldı.

Açılış konuşması yapan Baro Başkanı Şarlan, "Afrika’da her sabah bir ceylan uyanır, en hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini, yoksa öleceğini bilir. Afrika’da her sabah bir aslan uyanır, en yavaş ceylandan aha hızlı koşması gerektiğini, yoksa aç kalacağını bilir. Aslan ya da ceylan olmak önemli değil, yeter ki güneş doğduğunda koşmanız gerektiğini bilin. Biz avukatlar, ceylan güzelliğindeki Kazdağları'nın hayatta kalması için aslan gibi mücadele edeceğiz. Değil zarar görmesi, bir dalının kırılmasına bile tahammülümüz yoktur. Vücudumuzun hiç esnemeyen, en güçlü bağı ayağımızdaki aşil bağlarıdır. Kazdağları'na olan hassasiyetimiz de aşil bağları gibi oynatılamaz, esnetilemez, eğilemez ve bükülemez.” dedi.

'KAZDAĞLARI TARİH BOYUNCA SALDIRIYA UĞRADI'
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Coşar ise sahip olduğu zenginlikleri ve güzellikleriyle Kazdağları'nın, tarih boyunca hep saldırıya uğradığını söyledi: “Mitolojide adı İda olarak bilinen Kazdağları kültürel, tarihi ve ekonomik değerleri nedeniyle dünyanın en önemli yaşam kaynaklarının başında gelmektedir. Ne yazık ki bu dağlar, bugün sahip olduğu güzellikleriyle değil, topraklarındaki siyanürle altın madenciliği faaliyetiyle gündeme gelmektedir. 1880’li yıllardan bu yana yapılan siyanürle altın arama, her zaman tartışma konusu olmuştur. Siyanürün suya karışmasıyla nehirlerdeki canlılar ölmekte, sulama sularına karışan zehirle meyve ve sebzeler insan sağlığını tehdit etmektedir. Hepimiz aslında Kazdağları'nda yürütülmekte olan bu faaliyetin temelinde, çevre hakkını ihlâl eden olgular bulunduğunun farkındayız. Bu yüzden çevre konusunda duyarlı ve bilinçli olmamız gerekiyor.”Daha sonra akademisyenler, siyanürün çevre ve doğaya zararlarını anlattı. Panel, iki gün devam edecek .