Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Schmid'i Kabulü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Baden-Württemberg ile yakın ve dostane ilişkilerini, özellikle bilimsel ve teknolojik alanda çeşitlendirme ve daha ileri bir düzeye taşıma arzusu içinde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gül, Almanya Federal Cumhuriyeti Baden-Württemberg eyaleti Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Gül, Türkiye ile Almanya Federal Cumhuriyeti'nin önde gelen eyaletlerinden biri olan ve yarım milyonu aşkın Türk'e ev sahipliği yapan Baden-Württemberg ile ilişkileri geliştirmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Eylül 2011'de Almanya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında temaslarda bulunduğu Baden-Württemberg'in başkenti Stuttgart'a dair hatıralarının halen canlı olduğunu söyledi.

Gül, Türkiye'nin Baden-Württemberg ile yakın ve dostane ilişkileri, özellikle bilimsel ve teknolojik iş birliği alanında çeşitlendirmek ve daha ileri bir düzeye taşıma arzusu içinde olduğuna dikkati çekti.

-Türkiye ile ticaret hacmi 4,5 milyar avro-

Baden-Württemberg eyaletinin dinamik bir ekonomik yapıya sahip olduğunu ve Türkiye ile ticaret hacminin 2012 yılında 4,5 milyar avroya ulaştığını ve bu meblağın daha da yükseltilebileceğine işaret eden Gül, ekonomik iş birliği alanında diğer bir konunun, Baden-Württembergli firmaların Türkiye'ye daha fazla doğrudan yatırım yapmaları olduğunu vurguladı.

Gül, enerji alanındaki ilişkileri daha ileriye taşımanın hedeflendiğini ve yenilenebilir enerjinin, Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliği açısından önemli bir potansiyel taşıdığını dile getirerek, Baden-Württemberg'de yaşayan Türk toplumunun, eyalet ekonomisine ve toplumsal hayata uzun yıllardır aktif biçimde iştirak ederek önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.

-Backnang'da 8 Türk'ün vatandaşın hayatını kaybetmesi-

Gül, son olarak, 10 Mart 2013'te Baden-Württemberg'de bulunan Backnang'da 8 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangın hakkındaki soruşturmanın eyalet makamlarınca titizlikle yürütüleceğine inandığını kaydetti.

-Schmid: ''Türkiye'yi ikinci vatanım olarak görüyorum''-

Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Schmid ise eyalettte yoğun Türk nüfusu bulunduğunu, Türkiye'yi ikinci vatanı olarak gördüğünü anlattı. Schmid, Backnang yangını ile ilgili soruşturmanın detaylı biçimde sürdürüldüğünü belirtti.

Türkiye ziyaretini kapsamlı bir şekilde planlandığını, bu çerçevede Ankara ve İstanbul'un yanı sıra, İzmir ve Konya'da da temaslarda bulunacağını dile getiren Schmid, amaç ve vizyonlarının, eyalet olarak sanayi alanında Türkiye ile ortaklık tesis etmek olduğunu söyledi.

Schmid, bu çerçevede ekonomi odaklı ve inovasyon temelinde eğitim ve Ar-Ge alanlarında Türkiye ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını da aktardı.

Muhabir: Yusuf Çelebi

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA