Japon Mimardan Fen Lisesi Öğrencilerine Deprem Taktikleri

Hazama Corporation Türkiye Şubesi’nde görevli Yüksek Mimar Japon Yoshinori Moriwaki, Siirt Türk Telekom Fen Lisesi öğrencilerine “Deprem” konulu seminer verdi.

Japon Mimardan Fen Lisesi Öğrencilerine Deprem Taktikleri
Fen Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Okul Müdürü Abdullah Acar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, depremin ne olduğunu, nasıl meydana geldiğini ve nasıl ölçüldüğünü anlatarak, Japonya ve Türkiye’deki yapıları karşılaştırdı. Türkiye’nin değişik yerleşim birimlerinde deprem konulu seminerler düzenlediğini belirten Moriwaki, Van’daki arama kurtarma çalışmalarında ikinci depremde enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Japon Doktor Atsushi Miyazaki’nin önemli bir insani görev yaptığını hatırlattı. Türkiye’deki yapılarda duvarların taşıyıcı özelliği bulunmadığına dikkat çeken Moriwaki, Türkiye’de 81 ilin yüzde 55’nin birinci derece deprem bölgesinde olduğunu, 18 milyonu aşan yapı stoklarının yüzde 67’nin kaçak olduğunu belirtti.

Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Moriwaki, 1670 yılında Siirt’te 6,6, 1884 yılında Pervari’de 6,9, 1929 yılında 4.9 ve 2003 yılında da 4.8 şiddetinde depremlerin meydana gediğini söyledi.

Basit afet yöntemleri ile ev içerisindeki eşyaların yerleşim planlarının can kurtardığını ifade eden Moriwaki, yaşam üçgenlerinin de üzerinde durarak deprem anında hayatta kalmanın yollarını anlattı. Moriwaki, öğrencilerden mutlaka aileleriyle deprem anında ve sonrasında nerede buluşacakları, nasıl hareket etmeleri gerektiği konularını konuşmalarını istedi

Vali Yardımcısı Mustafa Pala ise, depremden kaçmanın mümkün olmadığını ve her an yaşanacakmış gibi hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayarak, seminerin çok yaralı bilgiler içerdiğini söyledi

Kaynak: İHA