Cezayir Fransa'nın Rehineler İçin Fidye Ödemesini Kınadı

Cezayir'in, Fransa'nın 2010 yılında kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması karşılığında silahlı gruplara fidye ödemesini kınadığı bildirildi.

Cezayir resmi haber ajansının haberine göre, Cezayir İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ammar Belani, sınır ötesi terör gruplarına ve ortaklarına herhangi bir devlet veya özel kurum tarafından fidye ödenmesini kınadı.

Amerika'nın eski Mali Büyükelçisi Vicki J. Huddleston, bir Fransız televizyonuna yaptığı açıklamada, 2010'da Afrika'nın batısındaki Sahil bölgesinde kaçırılan 4 rehinenin serbest bırakılması için Fransa'nın 17 milyon dolar tutarında fidye ödediğini söylemesinin ardından, Cezayir'den Fransa'yı kınadıkları yönünde açıklama yapıldı.

2002-2005 yılları arasında ABD'nin Bamako Büyükelçisi olarak görev yapan Huddleston, fidyenin dolaylı yollarla yani aracılarla ulaştırıldığını ifade etmişti. Fransız resmi makamlarından ise henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

El-Kaide örgütüyle bağlantılı olduğu belirtilen Tevhid ve Cihad Hareketi, geçen yılın nisan ayında Mali'nin Gao kentindeki Cezayir Konsolosluğu'na baskın düzenlemiş ve aralarında konsolosun da bulunduğu 7 diplomatı kaçırmıştı.

Tevhid Ve Cihad Hareketi, temmuz ayında, Cezayir hapishanelerinde bulunan bazı üyelerinin salıverilmesi karşılığında 3 diplomatı serbest bırakırken, 1 rehineyi öldürdüklerini, ellerinde bulunan diğer 3 rehinin akıbetinin ise hükümetin taleplerini yerine getirip getirmemesine bağlı olduğunu açıklamıştı. Örgüt, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında 15 milyon avro fidye ile tutuklu örgüt üyelerinin serbest bırakılmasını talep etmiş, Cezayir Hükümeti ise bunu kabul etmemişti.

Muhabir: Yusuf Ziyauddin / Meryem Kasım / Ali Semerci

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA