Din Adamları Ülkelerinde Yaşanan Olayları Ele Almak Amacıyla Gaziantep'te Bir Araya Geldi

Suriyeli bazı din adamları ülkelerinde yaşanan olayları ele almak amacıyla Gaziantep'te bir araya geldi.

Müftü, imam ve din adamlarından oluşan 70 kişilik heyet, Bülbülzade Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda buluştu. Suriyeli muhaliflerin birleşmesi ve ortak hareket etmeleri için görüş alışverişinde bulunan toplantıda ortak bir metne imza atıldı.

Metnin Türkçe'sini Bülbülzade Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Turgay Aldemir, Arapça'sını Suriye Gençliği Yardımlaşma Derneği Başkanı Osmanhan Süleyman okudu.

Alınan kararlarda, devam eden sürecin İslam dünyası ve Ortadoğu'da yüz yıldır süren haksızlığa karşı başkaldırı, zulmü ve katliamı defetme mücadelesi olduğu vurgulandı. Mücadelenin kendilerine kurşun sıkan, bombalayan ve zulmeden kimselere yönelik olduğu belirtilen metinde, özetle şu ifadelere yer verildi:

''Bize destek veren dahili ve harici her oluşum kabulümüzdür, düşmanımız değildir. Bu savaş asla iki kardeş mezhebin birbiriyle savaşı değildir. Bu savaş bizi katleden zalimlerle yapılan savaştır. Bu savaş iki farklı kavmin de birbiriyle savaşı değil. Hakkı yok etmek isteyenlerle hakkın taraftarları arasındaki savaştır. Mücadelemize destek verenlerin hata ve yanlışlarını af ve hoşgörüyle karşılayıp, dikkatlerimizin dağılmasına, enerjimizin zayi olmasına yol açacak bir husumete girmemeliyiz. Mücadelemizin şekil ve yöntemini alemlerin Rabbı ve onun elçisi belirler. Dolayısıyla taşkınlık, yağmalama, zulüm, gasp, çocuk ve kadınların, yaşlı ve savaşmayan kimselerin katledilmesi gibi haddi aşan uygulamalardan kaçınılacak. Bu konuda savaşan kardeşlerimiz aydınlatılıp nasihat verilecektir.''

Görüşmelerin ardından Suriyeli din adamlarının ülkelerine döneceği kaydedildi.

Muhabir: Adem Yılmaz / Mehmet Güldaş

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA