İran İle Afganistan Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması Müzakereleri

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran İslam Cumhuriyeti, bölge, Ortadoğu ve Fars Körfezi'nde (Basra Körfezi) herhangi bir yabancı ülkenin varlığına karşıdır" dedi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Ruhani Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasında dostluk ve işbirliği anlaşması için müzakerelerin başlatılmasına karar verildiği ifade edildi.
İki ülke dışişleri bakanlarının da hazır bulunduğu görüşmede, ikili ilişkiler, bölge meseleleri ve Afganistan'daki son siyasi ve güvenlik gelişmelerinin ele alındığı belirtildi.
Görüşmede İran'ın özellikle Afganistan olmak üzere tüm bölgede yabancıların varlığına açık bir şekilde karşı çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran İslam Cumhuriyeti, bölge, Ortadoğu ve Fars Körfezi'nde (Basra Körfezi) herhangi bir yabancı ülkenin varlığına karşıdır. Bölgedeki yabancı güçlerin varlığından kaynaklanan gerilimlerden endişe duyuyor, bütün yabancı güçlerin bölgeden çıkması ve Afganistan'ın güvenliğinin bu ülke halkına tevdi edilmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

"Umut ve sağduyu hükümeti, özellikle kardeş Müslüman ülke Afganistan olmak üzere komşularıyla ilişkilerini geliştirmeye önem veriyor ve Afganistan halkının refah ve güvenliğinin bölgedeki işbirliklerinin gelişmesi ile sonuçlanacağına inanıyor" diyen Ruhani, İran ile Afganistan arasındaki iyi komşuluk ve kardeşlik ilişkileri ile eskiye dayanan kültür, din ve dil ortaklığına işaret etti.
Cenevre'de sağlanan nükleer anlaşmadan dolayı Ruhani'yi tebrik eden Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, Tahran ile Kabil arasında başlayan dostluk ve işbirliği anlaşması müzakereleri hakkında, "Dostluk ve işbirliği anlaşmasını imzalamak için en kısa zamanda müzakerelere başlayacağız. Eminim ki Afganistan halkı bu anlaşmayı büyük bir memnuniyetle karşılayacaklardır" ifadesini kullandı.
Görüşmenin sonunda toplantıda hazır bulunan iki ülke dışişleri bakanları dostluk ve işbirliği anlaşması metnini hazırlamakla görevlendirildi. Anlaşmanın politika, ekonomi ve kültürel alanları kapsadığı belirtildi.
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve beraberindeki heyet görüşmenin ardından Afganistan'a dönmek üzere Tahran'dan ayrıldı.
Kaynak: AA