Aselsan Sabit ve Mobil Termal Kamera Sistemlerinin Teslimi 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, sınırları güvenli olmayan ülkelerin kendi güvenliklerinin de sınırlı olabileceğini belirterek, "Avrupa'nın güvenliği, Türkiye'nin 81 ilinin güvenliğinden geçiyor" dedi.


Bağış, ASELSAN Akyurt tesislerinde düzenlenen Sabit ve Mobil Termal Kamera Sistemleri Teslimat Töreni'nde yaptığı konuşmada, projenin AB tarafından fonlanan ilk teçhizat tedarik projesi olduğunu söyledi.

Bağış, ASELSAN'ın Türkiye'nin göğsünü kabartan bir kurum haline geldiğini belirterek, projenin İçişleri, Milli Savunma ve AB bakanlıkları arasındaki azimli çalışmanın eseri olduğunu ifade etti.

AB Bakanlığının projeyi AB üyeliğinin AB standartlarında güvenliğe erişmeyi gerektirmesi nedeniyle çok önemsediğini vurgulayan Bağış, "Sınırları güvenli olmayan ülkenin, güvenliği de sınırlı olur" dedi.

Bağış, AB'nin sınır güvenliğine ilişkin hassasiyetini hatırlatarak, projenin Türkiye vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilmesinin de önünü açacağını dile getirerek, "Biz buarada sınırları kaldırmak için uğraşırken, Avurpa'da bazı çarpık zihniyetler, yıkılan Berlin Duvarı'nı Meriç kıyısına yeniden inşa edeceğini sanıyor. Aslında bu çabalar sadece kendi mahalleleri içinde ortaya koydukları önyargı duvarlarının kendi iç huzurlarını tehdit ettiğini eninde sonunda onlar da görecektir" diye konuştu.

AB'de yaşayan Türkiye vatandaşlarının nüfusunun 6 milyonu geçtiğini hatırlatan Bağış, "Biz AB'ye zaten girmişiz ama aramızda hala sınır tartışması varsa hala bu sınırları kaldırmak için, vatandaşlarımızın vizesiz seyahat hakkını kazanabilmek için bu kadar mücadele veriyorsak, demek ki ortaya çaba koymak lazım, işte o çabalardan birini bugün bu teslimat töreninde hep beraber gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Bağış, AB'ye kendi güvenliğinin Türkiye'nin 81 ilinin güvenliğinden geçtiğinin farkında olarak sınır güvenliğine ilşkin projelere verdiği destek için teşekkür etti. Bağış, ayrıca AB'nin İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Cecilia Malström'un ilerleyen günlerde gerçekleşecek ziyaretinde Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanacağını ve eş zamanlı olarak da vizesiz seyahat yol haritasının yürülrüğe girmesini sağlayacaklarını kaydetti.

-"Türkiye'nin sınır güvenliğinde AB ile uyum çabalarını destekleyeceğiz"-

Törende AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati de bir konuşma yaptı. Türkiye'de sınır yönetiminin coğrafi koşullar gereği zor olduğuna değinen Szombati, düzensiz göç, uyuşturucu ticareti ve Türkiye'nin üyeliğinden sonra AB'nin sınırları olacak bölgelerin mayından arındırılması gibi konularda AB ve Türkiye'nin işbirliği yapması gerektiğine işaret etti.

Szombati, "Sınır yönetimi alanında Türkiye'nin AB standartlarıyla uyum için çabalarını destekleyeme devam edeceğiz" dedi.

Yüzde 75'i AB finansmanıyla desteklenen 12 milyon avroluk projenin, Türkiye'nin sınır yönetimini AB standartlarına yaklaştırmayı hedeflediğini vurgulayan Szombati, AB'nin ısrarcı olduğu "Entegre Sınır Yönetimi" kavramının, Türkiye'nin AB üyeliği için de gerekli unsur olduğunu söyledi.

Bela Szombati, "Entegre Sınır Yönetimi" nin önümüzdeki dönemde de AB'nin öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

Tören sonunda sembolik teslimat plaketlerinin takdiminin ardından, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul, kamera sistemlerini inceleyen AB Bakanı Bağış, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'e cihazlarla lgili bilgi verdi.

Bağış, inceleme sırasında kamerayı Brüksel'e yönelttiğini belirtti ve "Hep onlar mı bizi gözetleyecek, biraz da biz onları gözetleyelim" diyerek espri yaptı.

Kaynak: AA