Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Tbmm Başkanı Cemil Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Anayasa Yapamayacağına İlişkin 4 Siyasi Parti Genel Başkanına Mektup Yazacağını Açıkladı.

BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır'ı ziyaretine ilişkin, "Bu buluşma gerçekten içinde bulunduğumuz süreç itibarıyla olumlu bir buluşma ve adımdı" dedi.


Başbakan Erdoğan ile IKBY Başkanı Barzani'yi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaretinde karşılayan ve görüşmeye katılan milletvekillerinden Canan, AA muhabirine, hafta sonu gerçekleştirilen ziyareti son derece olumlu bulduğunu belirterek, bunu ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Bu buluşma gerçekten içinde bulunduğumuz süreç itibarıyla olumlu bir buluşma ve adımdı" diyen Canan, ziyarette hem Başbakanın hem de Barzani'nin verdiği mesajların demokratik çözüm sürecinin devamına ve önemine yönelik olduğunu vurguladı.

Canan, Başbakanın mesajlarına ilişkin somut adımlar atılmasını arzuladıklarını ifade ederek, "Bu ziyaret uzun bir süredir Türkiye'de yaşanan belki gerginliği de yumuşatıcı etkisi olmuştur. Başbakanın verdiği mesajlar çok önemliydi. Bu mesajlara ilişkin somut adımların ne zaman atılacağı konusunda kamuoyunun merakı var. İnşallah bu mesajlar gerçekleşir ve olumlu sonuçlar ortaya çıkar" diye konuştu.

- "Artık Kürtlerle Türkler arasında çatışma olmasın"

Canan, Başbakanın belediyeyi ziyaretinin olumlu bir adım olduğunu vurgulayarak, "Keşke çok daha önce belediye ile başbakan arasında bu ziyaretler gerçekleşmiş olsaydı ama geç de olsa bu ziyaret elbetteki hem ortamı yumuşatması bakımından hem diyalog açısından olumludur" dedi.

Barzani ile gerçekleştirdikleri basına kapalı görüşmede dışarıda verilen mesajların yinelendiğini kaydeden Canan, şöyle konuştu:

"Sayın Barzani, bu sürecin önemli olduğunu, artık çatışma döneminin bittiğini, bitmesi gerektiğini, onun için herkesin bu sürecin arkasında durması gerektiğini ifade etti.

Sürecin devamı için üzerine düşeni yapacağının sözünü veren Barzani artık Kürtlerle Türkler arasında çatışma olmaması yönünde düşüncesini belirti. Belediye Başkanı Baydemir de sürecin devamından yana olunduğunu ifade ederek, bu konuda gereken desteğin verileceğini söyledi.

Baydemir, beklentinin somut adımların atılması, kalıcı barışın sağlanması için en azından cezaevindeki tutukluların bırakılması, demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılmasının önemini vurguladı. Baydemir, silahlı çatışmadan yana olunmadığını ifade etti.

Hoşgörü içerisinde güzel bir görüşme gerçekleşti."

- "Bu tabular bize kazandırmamış, kaybettirmiş"

AK Parti eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ise Diyarbakır'da 16 Kasım Cumartesi gününden bu yana bir bayram olduğunu ifade ederek, bunun sadece bölgede değil Türkiye'nin her bölgesinde yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin farklı bölgelerindeki Türklerden de tebrik telefonları aldığını belirten Kurt, bu kadarını kendilerinin de beklemediğini vurguladı.

Kurt, şöyle dedi:

"Yerele baktığımızda gerek sağduyulu BDP içerisinde büyük bir kesimin gösterdiği teveccüh, onların olaya yaklaşım tarzı, onların dışındaki küçük bir kesimin o siyasal reflekslerini görünmez hale getiriyor. Özellikle Leyla Zana'nın ifadesi ile, 'Kürt halkının hissiyatına tercüman olmak adına bunu bir bayram gibi karşılamak gerekiyor'. Sayın Zana bunu Barzani ile yaptığımız görüşmede de dile getirdi. Başbakanın gösterdiği cesaret ise bambaşka bir olay. Türkiye Cumhuriyetinin o anlamsız ve artık zarar verici kötü bir alışkanlık haline getirdiği tabularını yıktı. Bu Türkiye'nin yeni bir bin yıla açılan kapısını aralamaktır, bu bir Malazgirt, bir Çanakkale'dir. Gördük ki 'Kürt' demekle, 'Kürdistan' demekle Kürtler daha çok birleşiyor ve daha çok Türkiyelileşiyor. Ülkenin birliğinden daha fazla haz alıyor, İstanbul'u daha çok benimsiyor, Diyarbakır'ı daha fazla paylaşmak istiyor. Bu tabular bize kazandırmamış, kaybettirmiş. Bunlardan vazgeçersek daha fazla kazanacağımızı halkın sarılmasından, hissiyatından, devleti kendine ait görmesinden, özgürlüğü hissetmesinden anlamak mümkün."

- "Barzani, 'Ben rüyadayım' dedi"

Kurt, 'bir kitlenin kaybının başka bir kitlenin kazancı olamayacağı' anlayışının siyasete yansıtarak bu sürecin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Başbakan Erdoğan'ın Barzani ile başlattığı yeni yaklaşıma herkesin destek vermesi gerekir. Bu bir vebal ve bir sorumluluktur" dedi.

Kurt, Barzani'nin görüşlerine ilişkin şöyle dedi:

"Sayın Barzani bu topraklarda artık silah kullanmanın, kan dökmenin ne kadar büyük bir günah ve cinayet olduğunu, Sayın Başbakanın uzattığı eli tutmanın ne kadar büyük zorunluluk olduğunu belirtti.

Kürtlerin kendi içinde demokratikleşmesi gerektiğini, Kürt meselesinin bir varlık meselesi olarak kendini tamamladığını, bir eşitlik meselesi sürecinde olunduğunu vurguladı. Barzani, 'ben rüyadayım' dedi.

Bu hepimiz için bir rüya. Kendi topraklarımızda bu kadar özgür olmak, özgürce konuşmak, bir araya gelmek önemli. Herkesin içinden geleni çekinmeden söyleyebildiği bir özgürlük ortamına kavuşuldu. Artık kimse kapılı kapılar ardında konuşmuyor. Çünkü ülkenin özgürlük alanı o kadar genişledi. Şivan Perwer'in gelişi ile bir çağın kapanıp bir çağın açılışını yaşadık. Ülkesinden sürgün edilen bir sanatçı buraya iki devletin protokolü ile geldi adeta. Bundan daha büyük bir şeref olamaz. İki devlet başkanı bir sanatçı ile özgürlüğün, kardeşliğin kapısını araladı."

Kaynak: AA