Koç Üniversitesi 'Asya İçi Bağlantılar' Konferansına Ev Sahipliği Yaptı

Koç Üniversitesi, ilk üçü Dubai, Singapur ve Hong Kong'da gerçekleştirilen Asya İçi Bağlantılar konferansının dördüncüsüne ev sahipliği yaptı.

Konferansa ilişkin yapılan açıklamaya göre, Asya ülkeleri arasındaki tarihsel ve güncel ilişkileri ele alarak, Asya kıtasını yeniden tanımlamayı amaçlayan, "Asya içi Bağlantılar IV: İstanbul"başlıklı konferans, 2-5 Ekim tarihlerinde Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşması, Londra Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Kandiyoti tarafından yapılırken, etkinliğin bu yılki onur konuğu ise, Güney Asya uzmanı antropolog ve tarihçi Prof. Dr. H. Willem van Schendel oldu.

Asya'da ulus-devlet ölçeğindeki sosyo-ekonomik, kültürel, sanatsal ve tarihsel benzerliklerin yanı sıra, sınırları aşan ilişkileri ve bağları vurgulayan konferansta, farklı temalara odaklanan, eş zamanlı yedi atölye çalışması yapıldı. Konferansa, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da çeşitli ülkelerden 100'den fazla akademisyen katıldı.

Konferansın sponsoru olan kuruluşlardan ise, Tayvan Uluslararası Bilimsel Alışveriş için Chiang Ching-Kuo Vakfı Başkanı Yun-Han Chu, New York merkezli Sosyal Bilimler Araştırma Konseyi'nin Inter-Asia programı direktörü Seteney Shami, Singapur Ulusal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Michael Feener ile Profesör Prasenjit Duara, Duke Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engseng Ho ve Yale Üniversitesi'nden Antropoloji Profesörü Helen Siu katıldı.

Türkiye ve Orta Asya ülkelerinde toplumsal cinsiyet ve kalkınma alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Deniz Kandiyoti, Türkiye'nin modernleşmesine ilişkin anlatının genelde Batıya dönük olmasına karşılık, Asya'yla siyasi, kültürel ve toplumsal bağlantıların da azımsanamayacak bir önemi olduğunun altını çizdi. Kandiyoti konuşmasında, Soğuk Savaş döneminde Türkiye'nin Kore savaşına katılmasından, Hint filmlerinin bir dönem Türkiye'de sinema ve müziğe yaptığı etkilere, Türkiye'nin Orta Asya'daki güncel önemine kadar, Asya'yla olan ilişkilere pek çok örnek verdi.

Kaynak: AA