Siirt'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

Siirt’te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Siirt'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

Siirt Valiliği önünde düzenlenen etkinlik, Vali Ahmet Aydın, Garnizon komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, Belediye Başkan vekili Kamil Ural’ın tören aracıyla halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Siirt Valisi Ahmet Aydın, cumhuriyetin, Türk milletinin ezelden ebede uzanan tarih yolculuğunda çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, yepyeni ufuklar açtığını belirtti.

Vali Aydın, "Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. yılını, ülkemiz genelinde olduğu gibi, güzel ilimiz Siirt’te de büyük bir coşku heyecan ve gururla kutluyoruz. Milli karakterini, özgürlük ve bağımsızlık değerlerinden alan Yüce Milletimiz, Atatürk’ün şahsında yeniden dirilmiştir. 'Ya İstiklal ya Ölüm' parolasıyla Anadolu'da başlatılan milli mücadele ve kazanılan Kurtuluş Savaşı eşsiz bir destanın adıdır. Her sayfası kahramanlık ve fedakarlıklarla dolu olan millî mücadele ile aziz vatan toprakları düşman işgalinden kurtulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, yok edilmek istenen bir ulusun, bağımsızlığına kavuşmasının ve yeni bir devlet oluşmasının adıdır. Bu nedenle, dünya üzerindeki hiçbir mücadele, Türk milletinin Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleden, daha faziletli ve daha anlamlı değildir. Komşularımız olan Irak ve Suriye ile Mısır da yaşananları hep birlikte görüyoruz. Her gün onlarca, yüzlerce insanın ölümü, yüreğimizi burkuyor, kalbimiz kan ağlıyor. Halklar diktatörlüklerden bıkmış ve kendi kendini yönetmek istemiyle bir mücadele başlatmıştır. Ve er geç bu mücadele başarıya ulaşacaktır. Çok hızlı değişen ve gelişen dünyada milletler, halklar artık diktatörlük rejimiyle yönetilmek istememekte ve Cumhuriyet rejimi için mücadele etmektedirler. Biz Türk milleti olarak 90 yıl önce bu mücadeleyi verdik ve Türkiye Cumhuriyeti devletini kurduk. Bu açıdan çok şanslıyız. Cumhuriyetin kıymetini çok iyi bilmeliyiz" dedi

Konuşmaların ardından ortaokul ve liselerarası 'Atatürk ve Cumhuriyet' konulu resim ve kompozisyon konulu yarışmalarında ve diğer etkinliklerde dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.

Folklor gösterisi ve Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri tarafından müzik dinletisi verildi

2013 yılı başında Siirt ve Trabzon İl Gelen Meclisi’nin aldığı bir kararla kardeş il seçilen Trabzon’dan gelen halk oyunu ekibinin horon gösterisi alkış aldı. Siirt Valisi Ahmet Aydın, Belediye Başkan Vekili Kamil Ural ve diğer protokol üyeleri okunan türküler eşliğinde vatandaşlarla halay çekti. Etkinliklerin son bölümünde ise Siirt Valisi Ahmet Aydın ile Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, bayramlarını kutlayan 80 yaşındaki sarıklı bir vatandaşı protokole oturttu. Yaşlı vatandaşta protokol üyelerinin ellerine kolonyalı esans sürdü. Etkinlik, okul öğrencilerin resmigeçit töreni ile sona erdi.

Siirt Valiliği'nden yapılan açıklamada, bugün saat 18.00’da valilik önünden başlayarak kardeşlik fener alayı ve Kardeşlik yürüyüşü düzenleneceğini, Trabzon halk oyunları ekibi ve diğer gösteri grupları tarafından halk dansları gösterisi yapılacağı bildirildi

Kaynak: İHA