Yanlış Pişirme Teknikleri Mide ve Kolon Kanseri Riskini Artırıyor

Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önder Pamuk, kırmızı etin kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklinde tüketilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et, mide ve kolon kanserine yakalanma riskini artırmaktadır" dedi.


Kurban Bayramı'nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulunan Pamuk, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, diyabet, hipertansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, sindirimde zorluğa yol açtığını ifade eden Pamuk, "Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmelidir. Fazla miktarda tüketilen kırmızı et kalp hastalarında damarlarda plakların oluşmasına,tansiyon hastalarında ise tansiyonun kontrol edilemeyecek kadar yükselmesine neden olabilmektedir" açıklamasında bulundu.

-Mide ve kolon kanseri riskini artırıyor

Kronik karaciğer veya siroz ve gut hastalarının et tüketimine çok daha fazla özen göstermelerini vurgulayan Pamuk, fazla alınan proteinin böbreklere yük yapacağına işaret etti.

Eti yanlış pişirmenin büyük riskler taşıdığının altını çizen Pamuk, "Kırmızı et, kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklinde tüketilmeli. Sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et, mide ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Fazla et tüketiminin yanında fazla miktarda tuz tüketilmesi de tansiyonun yükselmesine neden olabilmektedir" dedi.

Kaynak: AA