Akyürek, Kso'nun Meclis Toplantısına Konuk Oldu

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Sanayi Odası'nın eylül ayı meclis toplantısına katıldı.

Akyürek, KSO Meclis Başkanı Tahir Şahin'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Konya'nın zenginleşmesinde, güçlenmesinde en önemli rolün üreticilerde olduğunu, sanayicilerin daha çok üretme, istihdam sağlama ve ihracat yapma çabasının takdire şayan olduğunu belirtti.

KSO'nun gündeminde olan Konya Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarına yönelik TOKİ eliyle toplu konut yapılması hususuna olumlu baktıklarını dile getiren Akyürek, arsa tahsisi konusunda belediyeler olarak yardımcı olabileceklerini, ayrıca alt yapı ve sosyal tesislerin yapımını üstlenebileceklerini ifade etti.

Başkan Akyürek, KSO ve Konya Organize Sanayi Bölgesi ile başta Bilim Merkezi olmak üzere çeşitli projelerle işbirlikleri yapıldığını, bunların devam edeceğini kaydetti.

KSO Başkanı Memiş Kütükcü de Akyürek'e teşekkür ederek, ekonomide yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Amerikan Merkez Bankası FED'in kararsız tutumu, Suriye'de uluslararası toplumun istikrar arayışından uzak duruşu ile dövizdeki iniş çıkışların reel sektörün pozisyon almasını zorlaştırdığına dikkati çeken Kütükcü, "Ülkemizde faizdeki artışla beraber gelen dalgalanma ve nihayetinde dövizdeki iniş çıkışlar, özellikle reel sektörün pozisyon almasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca FED, eninde sonunda tahvil alımını azaltma yönünde bir hamle gerçekleştirecektir. Sanayicilerimizin tüm bunları bilerek iş bağlantıları yapmalarında, panik havasında hareket etmeden günlük küresel gelişmeleri yakından takip ederek, adım atmasında fayda var" diye konuştu.

-"Bilgiye dayalı üretimi öncelemek zorundayız"

Kütükcü, dünyada yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye'de sanayicilerin üretmeye devam ettiğini, imalat sanayinde kapasite artışının eylül ayında da devam ettiğini bildirdi.

Konya'nın entelektüel sermaye, verimlilik ve pazar üçgenini iyi yönetmesi gerektiğini aktaran Kütükcü, şunları kaydetti;

"Bugün sadece üretmek ve satmak sürdürülebilirlik için anahtar kavramlar olmaktan çıkmıştır. Artık katma değeri yüksek, bilginin ticari değerine yatırım yapan, daha rekabetçi firmalara ve daha rekabetçi bir Konya'ya ihtiyacımız var. Her ne kadar son yıllarda ihracatta önemli sayılabilecek bir sıçrama yapsak da, rakamlar üretilen katma değer açısından alınacak daha çok yolumuz olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun bölgelere göre açıkladığı gayri safi katma değer rakamlarına göre; 122 şehirden daha büyük hale gelen İstanbul, 2010 yılında tüm Türkiye'nin ürettiği 980 milyar liralık katma değerin yüzde 26,9'unu tek başına gerçekleştirdi. Ancak Konya gibi Anadolu şehirleri bu oranların oldukça gerisinde. Örneğin; 2010 yılında TR52, Konya-Karaman bölgesi toplam katma değerin sadece yüzde 2.3'nü üretti. Yani, artık sadece sırtımızı değil, aklımızı da terletmek, bilgiye dayalı üretimi öncelemek zorundayız"

Kaynak: AA